MONSTAT: Pala spoljnotrgovinska razmjena za prva četiri mjeseca

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-april 2014. godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, iznosila je 591,9 miliona eura što ukazuje na pad od 9,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvezeno je robe u vrijednosti od 92,5 miliona eura, što je manje za 26,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 499,4 miliona eura, što je manje za 4,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Kako su dodali, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,5 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 24 odsto.

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu- sektor 6, u iznosu od 26,3 miliona eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 22,6 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 1,6 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 7 – mašine i transportni uređaji u iznosu od 101,6 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 28,8 miliona eura i industrijske mašine za opštu upotrebu u iznosu od 19,8 miliona eura. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su Srbija (24,8 miliona eura), Hrvatska (19,7 miliona eura), Slovenija (6,4 miliona eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija (135,1 miliona eura), Bosna i Hercegovina(44,1 miliona eura) i Kina (40,9 miliona eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *