Marina Bar povećala dobit

Dodajte komentar

Kompanija Marina Bar, koja je nakon propale privatizacije ponovo u većinskom državnom vlasništvu, završila je prvi kvartal sa neto dobiti od 82,2 hiljade EUR, 28 puta većom u odnosu na isti period prošle godine, pišu Vijesti.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća su na kraju marta iznosili 237,84 hiljade eura, što je 21,5 odsto više nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije pali su 21 odsto na 152,37 hiljada eura. Na zarade, njihove naknade i ostale lične rashode odnosilo se 106,13 hiljada eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupna aktiva Marine na kraju marta vrijedila je 9,76 miliona eura i bila je 1,3 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Akumulirani gubitak je dostigao 903,44 hiljade eura, neraspoređena dobit 976,65 hiljada eura, kratkoročna rezervisanja i obaveze 803 hiljade eura.

Država Crna Gora posjeduje 19,47 odsto akcija u barkom preduzeću, Investiciono razvojni fond (IRF) 17 odsto, Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) 13,4 odsto, Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) 4,47 odsto, Milan Ćetković 4,14 odsto, Dejan Knežević 1,67 odsto. Ostali akcionari imaju ispod jedan odsto akcija.

Konzorcijum SIS Multikapitals i AS Latvijas Krajbanke kupio je prije nekoliko godina od Vlade i državnih fondova paket od 54 odsto akcija Marine Bar. Tada su se obavezali na investicije od 12 miliona eura u narednih pet godina.

Na predlog Ministarstva saobraćaja Savjet je raskinuo ugovor u oktobru prošle godine, jer konzorcijum nije ispunio investicione obaveze, zato što su doveli do blokade računa nakon što je Krajsbanka u ljeto 2012. otišla u stečaj, a Multikapitals je založio akcije za kredit koji ne vraća.

SIA Multikapitals iz Letonije, poslao je nedavno Ministarstvu saobraćaja dopis o neprihvatanju jednostranog raskida ugovora i opomenu pred utuženje.

Predstavnici SIA Multikapitalsa smatraju da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raskinuo ugovor o kupovini većinskog paketa akcija kršeći stavke ugovora.

Vlada je potvrdila raskid, a Letonci traže da im se odmah vrate akcije ili nadoknadi šteta od 2,2 miliona eura koliko su dali za dionice. Oni su najavili i da će, u slučaju da im ne budu ispunjeni ti uslovi, pokrenuti arbitražni postupak pred sudom u Londonu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *