CBCG: Prošle godine obavljeno 12 redovnih i dvije vanredne kontrole

Dodajte komentar

Centralna banka CBCG je prošle godine u crnogorskom bankarskom sistemu obavila 12 ciljnih, redovnih kontrola i dvije vanredne.

U Izvještaju o radu CBCG za prošlu godinu navedeno je da je redovnim kontrolama bilo obuhvaćeno deset banaka, dok su dvije vanredne, ciljne neposredne kontrole obavljene u dvije banke u sistemu, prenosi CDM.

CBCG je po jednu redovnu kontrolu imala u Atlas banci, Erste, First Financial, Invest banci Montenegro, Komercijalnoj banci Budva i Societe Generale Montenegro.

Po dvije redovne kontrole prošle godine obavljene su u NLB Montenegrobanci i Prvoj banci.

Jedna redovna i jedna vanredna kontrola obavljena je u Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB, kao i u Hypo Alpe Adria banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz CBCG su objasnili da u skladu sa kontrolom na bazi rizika, tokom prošle godine nijesu rađene sveobuhvatne kontrole, već je fokus bio na kontrolama kreditnog i operativnog rizika i informacionih sistema, zatim rizika likvidnosti, sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma i adekvatnosti kapitala.

“Orjentacijom na ciljne kontrole obezbijeđeno je jačanje efikasnosti kontrole i razvoj koncepta supervizije na bazi rizika, sa dominantnom ulogom portfolio menadžment pristupa u superviziji banaka. Kontrola bankarskog sektora je bila usmjerena na kontrolu banaka sa stanovišta procjene rizičnih područja”, navedeno je u izvještaju CBCG.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, CBCG je prošle godine uputila dva pisana upozorenja jednoj banci i jednoj mikro finansijskoj instituciji MFI, kojima je naloženo preduzimanje aktivnosti sa ciljem uspostavljanja sistema tačnog izvještavanja o finansijskom stanju i poslovanju, izdvajanje dodatnih rezervacija za potencijalne gubitke po stavkama aktive i vanbilansa, zatim preispitivanje adekvatnosti usvojenih politika i procesa za upravljanje pojedinim rizicima i poštovanje odredbi Zakona o bankama.

Donijeta su i tri rješenja kojim se profilišu mjere prema bankama za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, a koje su se, između ostalog, odnosile na preduzimanje aktivnosti da limite izloženosti banka svede u okvire propisane Zakona o bankama i otklanjanje nepravilnosti u poslovanju u cilju dostavljanja tačnih izvještaja Centralnoj banci.

CBCG je donijela i jedan zaključak kojim se utvrđuje da je banka otklonila nepravilnosti u poslovanju, jedno preventivno upozorenje svim bankama da sprovedu internu kontrolu usklađenosti poslovanja sa zakonima o bankama, o osiguranju i o zaštiti potrošača, kao i da nalaze te kontrole dostave Centralnoj banci u roku od 15 dana od dostavljanja upozorenja.

Donijeto je i pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka prema bankama, zbog postupanja suprotno odredbama Zakona o bankama.

Takođe su utvrđena kršenja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma na osnovu kojih su pokrenuti prekršajni postupci prema dvije banke zbog nepoštovanja odredbi kojma su propisani identifikacija klijenata, analiza rizika klijenata, praćenje poslovanja klijenata, obaveza izvještavanja i uslova za rad ovlašćene osobe zadužene za poslove otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U periodu od 30. septembra do 31. decembra prošle godine, Odjeljenje za nadzor potrošačkih kredita CBCG, postupilo je po ukupno devet dopisa nezadovoljnih klijenata, koji su smatrali da su povrijeđena njihova prava propisana zakonom, odnosno da se banke ne pridržavaju ugovorenih obaveza.

U sprovođenju kontrolne funkcije bankarskog sektora tokom prošle godine, Centralna banka je izdala tri rješenja kojima je odobren zahtjev za sticanje kvalifikovanog učešća u bankama i dva rješenja kojima je odbijen predmetni zahtjev.

Pored toga, po osnovu zahtjeva za osnivanje zavisnih pravnih lica i djelova banke u inostranstvu odnosno predstavništva, izdato je jedno odobrenje, a po osnovu zahtjeva za izdavanje odobrenja za izbor članova odbora direktora u bankama, doneseno je osam rješenja, odnosno šest odobrenja, a dva zahtjeva su odbijena.

Po osnovu zahtjeva za izdavanje odobrenja za izbor izvršnog direktora u bankama, doneseno je osam rješenja, odnosno osam odobrenja, a po osnovu zahtjeva za izdavanje odobrenja za izbor društva za reviziju u bankama, doneseno je deset odobrenja.

U prošloj godini je devet banaka u sistemu poslovalo sa profitom, dok su dvije imale negativan finansijski rezultat. Finansijski rezultat na agregatnom nivou bio je pozitivan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *