Barroso: Ujedinjeni protiv euroskeptika

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je danas evropske snage da se „okupe“, nakon dobrog rezultata evroskeptičnih stranaka na evropskim izborima u nedjelju, prenose agencije.

„Došao je trenutak se da se okupimo i definišemo budućnost Unije“, rekao je Barroso u saopštenju, dodajući da je uvjeren u činjenicu da velika većina članova Evropskog parlamenta želi iskoristiti izazov i „donijeti opipljive koristi evropskim građanima“.

S obzirom na veliki uspjeh koji su na ovim euroizborima zabilježili euroskeptici, i ekstremno desni i radikalna ljevica, jedina moguća većina izgleda da leži u velikoj koaliciji konzervativaca i socijalista, s eventualnom potporom liberala.

Te snage „ne slažu se u svakoj pojedinosti, ali dijele temeljni konsenzus o Evropi koju sada treba ojačati“, dodao je.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupni pobjednici izbora za Evropski parlament su evropske građanske stranke iz desnog centra. Projekcije koje je prema još nepotpunim podacima objavio Evropski parlament pokazuju da Evropska građanska stranka dobija 212 mandata, a socijalisti 186, dok su Liberali na trećem mjestu s 70 mandata. Veliki skok ostvarile su razne evroskeptične stranke s ukupno osvojenih 141 mjestom.

Najveći se zaokret dogodio se u Francuskoj gdje je pobijedio ultra desni Nacionalni front Marine Le Pen ispred desnog centra UMP-a i Socijalista predsjednika Hollandea. Kandidat evropskih ’građana’ Jean-Claude Juncker ima najveće izglede da bude izabran za predsjednika Evropske komisije, ali mu treba podrška socijalista. Šef socijalista i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da će Juncker, ako želi njihovu podršku, morati odustati od politike štednje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *