Svjetske berze porasle, monetarna politika labava

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene akcija prošle sedmice porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo od 1.900 bodova, što se zahvaljuje signalima iz vodećih centralnih banaka u svijetu da će i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je S&P 500 prošle sedmice skočio 1,2 odsto, na 1.900 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,7 odsto, na 16.606 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 4.185 bodova.

Rast cijena akcija najviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da američka centralna banka još duže vrijeme neće povećati ključne kamatne stope. Zapisnik sa posljednje sjednice čelnika Feda pokazuje da su počeli razmatrati nekoliko scenarija o povećanju kamata, ali da neće tako skoro krenuti u akciju.

„Zapisnik Feda pokazuje ono što su ulagači i očekivali, da se privreda oporavlja, ali ne pretjerano brzo, pa centralna banka neće žuriti sa povećanjem kamata“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

Fed je ranije najavio da će programe kupovine obveznica, kojima već godinama podržava rast privrede, ukinuti do kraja ove godine, a zatim početi povećavati kamate, ako se privredni oporavak nastavi po željenim stopama. Ali, i dalje nije jasno kada bi to moglo biti – u prvoj ili drugoj polovici naredne godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U junu se, očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Evropske centralne banke kako bi potaknula rast privrede evrozone i suzbila rizik od deflacije.

To pozitivno utiče na tržišta kapitala, s obzirom da niske kamate i povećana likvidnost potiču rast cijena akcija.

Na Wall Streetu je prošle sedmice među najvećim dobitnicima bio građevinski sektor jer je snažno porasla prodaja novih i postojećih kuća, što ukazuje na oporavak američkog tržišta nekretnina i potrošnje Amerikanaca.

Među najvećim su dobitnicama bile i akcije biotehnoloških te internetskih kompanija, koje su u posljednje vrijeme vrlo nestabilne.

Nakon snažnog rasta prošle i na početku ove godine, te su se akcije od marta našle pod pritiskom jer ulagači nisu sigurni da poslovni rezultati tih kompanija opravdavaju visoke nivoe njihovih cijena.

„Ti su sektori ove sedmice imali dobro izvođenje, ali potreban je jedan solidni uspon cjelokupnog tržišta da bi se te akcije stabilizovale i smanjila nestabilnost tržišta„, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija prošle sedmice porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,4 odsto, na 9.768 bodova, a pariški CAC 0,8 odsto, na 4.493 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, 0,6 odsto, na 6.815 bodova.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle sedmice skočio 2,6 odsto, na 14.462 boda, najviši nivo u tri sedmice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *