Kurs eura pao treću sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima kurs evra pao je treću sedmicu zaredom, zaronivši prema dolaru na najniži nivo u tri mjeseca, jer se očekuje da će Evropska centralna banka u junu dodatno olabaviti monetarnu politku.

Kurs evra prema dolaru pao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 1,3630 dolara, a u petak je u jednom trenutku pao na samo 1,3614 dolara, najniži nivo u tri mjeseca.

Evro je oslabio i prema jenu, za 0,1 odsto, pa mu je cijena pala na 139 jena.

Dolar je, ojačao prema jenu za 0,4 odsto, na 101,95 jena.

Klizanje eura treću sedmicu zaredom posljedica je nekoliko slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz eurozone, koji potvrđuju, kao i nedavni podaci o bruto domaćem proizvodu, da se privreda tog bloka sporo oporavlja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Niz podataka ukazuje na blagi, ali nedovoljan rast. Prisutne su deflatorne sile i očekujemo da će Evropska centralna banka narednog mjeseca smanjiti ključne kamatne stope, a možda i uvesti negativne kamate na depozite“, kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbank.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se čekaju rezultati izbora za Evropski parlament ovoga vikenda, koji bi mogli destabilizovati vlasti u pojedinim članicama eurozone.

Čeka se i ishod predsjedničkih izbora u Ukrajini, koji se smatraju ključnima za budućnost te zemlje.

Do polovine prošle sedmice brzo je jačala jen, pa je, kurs dolara zaronio na 100,80 jena, najniži nivo u tri i po mjeseca.

Razlog je tome stabilan rast japanske privrede, zbog čega je malo vjerovatno da će tamošnja centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Izdašan program kupovine imovine, uveden prošle godine daje rezultate: rast privrede je ubrzan, a inflacija postepeno, ali stabilno raste, što pokazuje da bi deflacija, koja je godinama mučila treću po veličini svjetsku privredu, uskoro mogla biti savladana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *