S&P sumnja u tursko tržište

Dodajte komentar

Bonitetna agencija “Standard end Purs” potvrdila je kreditni rejting Turske na nivou BB+, upozorivši na moguće tenzije na finansijskom tržištu.

S&P potvrdila je rejting dan nakon što je turska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu prvi put u poslednjih godinu dana, uprkos izuzetno visokoj stopi inflacije.

“Vjerujemo da je ekonomska situacija u Turskoj postala manje predvidiva i to bi moglo da se odrazi na otpornost privrede na spoljne šokove i ugrozi dugoročni rast”, navodi S&P, a prenosi agencija Frans pres.

Agencija dodaje da prognoza za Tursku ostaje negativna u svijetlu brojnih rizika koji prijete ekonomiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Manja neizvjesnost i pozitivniji pokazatelji u pogledu premija na rizik uticali su na to da skrešemo jednonedjeljnu repo kamatnu stopu za 50 baznih poena na 9,5 odsto”, navodi se u saopštenju banke, koja dodaje da je zadržala kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice od 12 odsto.

U želji da održi rekordno snažan privredni rast, turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je prošlog mjeseca na obaranje kamatnih stopa, uz obrazloženje da je pobjeda vladajuće stranke na lokalnim izborima smanjila političku neizvjesnost i povratila povjerenje investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *