Slovenija čeka ponude za aerodrom

Dodajte komentar

Osiromašena članica evrozone, Slovenija, napreduje sa planovima prodaje državnog udjela u ljubljanskom aerodromu i Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM).

Tamošnja Vlada za njih, kako je najavila, očekuje ponude do jula mjeseca, piše Volstrit Džornal (Wall Street Journal).

Slovenija je prošle godine “ubrizgala” u tri najveće državne banke nešto više od tri milijarde eura (4,11 milijardi dolara), izbjegavajući međunarodnu pomoć od koje je strepjela.

Višegodišnja recesija i povremeno nepromišljeno odobravanje zajmova u godinama privrednog buma, zakopali su slovenačke banke s većinskim vlasništvom države u loše kredite i doveli u pitanje širu održivost javnih finansija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada u Ljubljani sada nastoji da dovede u red svoje finansije, i postavila je 3. juli kao rok do kojeg se mogu podnositi neobavezujuće ponude za stopostotni državni udio u NKBM, koja je drugi najveći zajmodavac u Sloveniji.

Agencija za privatizaciju, SOD, takođe je saopštila da očekuje da negdje u julu dobije sve neobavezujuće ponude za prodaju 75,5 procenata državnog vlasništva u vazdušnoj luci Aerodrom Ljubljana.d.d.

Pošto Slovenija u ovom trenutku poziva samo na dostavljanje indikativnih ponuda, vlada nije objelodanila koliko se novca očekuje da će prikupiti ovim prodajama, piše Vol Strit Džornal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *