Šefovi više vole kad dođete ranije

Dodajte komentar

Ranoranioci su omiljeniji kod šefova od onih koji kasne na posao, pa makar ovi drugi ostajali puno duže ili radili bolje.

Šef vas ne voli, a kolegu jednostavno obožava? Ako vam nije jasno zašto je tako, razmislite malo ko od vas dvojice dolazi ranije na posao.

Istraživanja su pokazala da su šefovima draži oni koji na posao dolaze ranije od ostalih, bez obzira na njihov radni učinak.

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da su šefovi u najvećem broju slučajeva jutarnji tipovi ljudi, pa su im oni koji na posao dolaze prije početka radnog vremena draži jer ih smatraju savjesnijim radnicima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istraživanje je sprovedeno u nekoliko zemalja, a šefovi su redom ocjenjivali kvalitet zaposlenih na temelju vremena njihovog dolaska na posao. Oni koji su kasnije dolazili mogli su ostajati duže i raditi bolje, no svejedno su dobijali lošije ocjene.

Međutim, ovo je tek jedno u nizu istraživanja koja su pokazalo jednake rezultate. U drugom su radnike koji su kasnije dolazili na posao smatrali manje savjesnima, takođe bez obzira na njihov radni učinak, uz to su redovno ocjenjivani kao manje disciplinovani i marljivi, a pokazalo se da je sve to uticalo na njihov poslovni uspjeh.

Da se tako odgajaju nove generacije pokazalo je istraživanje u kojem je studenti trebalo da budu fiktivni šefovi kojima su na uvid dati podaci o radnom učinku radnika fiktivne fabrike, i uvek su bolje ocjene dobijali ranoranioci.

Sve u svemu, ako imate fleksibilno radno vrijeme, znate unaprijed da ćete lošije prolaziti od onih koji stižu prije početka radnog vremena, ma koliko kasno vi ostajali i bez obzira na količnu posla koji kvalitetno obavite.

Jedina šansa vam je da vaš šef spada u onaj mali broj šefova koji nisu ranoranioci, jer ćete u tom slučaju dobiti ocjene prema zaslugama, a ne prema vremenu dolaska na posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *