SAD dobile spor sa Kinom u sporu oko carina na američke luksuzne automobile

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države su izvojevale pobjedu presudom Svjetske trgovinske organizacije protiv Kine u sporu oko carina na američke luksuzne automobile.

STO nije našao osnova za carine koje je Kina nametnula između 2011. i 2013. godine. SAD su ovo opisale kao “značajnu pobjedu”.

Kina je počela da uvodi carine na salonska i off-road vozila sa zapremninom motora od 2,5 litre ili više u znak odmazde za američku trgovinsku politiku.

Kineska strana je optuživala američke proizvođače, kao što su General Motors i Chrysler, da primaju vladine subvencije i potapaju kinesko tržište automobila, a što je naštetilo kineskoj auto industriji.

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

Amerika je odgovorila Kini da je nametnula carine bez primjene pravila i podnijela slučaj STO. Stopa carine je iznosila 21,5 odsto.

Američki trgovinski predstavnik Michael Froman rekao je da je 5 milijardi američkog izvoza u 2013. godini, bilo oporezovano.

“Poruka je jasna. Kina mora slijediti pravila, baš kao i ostale članica STO”, rekao je on.

Američki izvoz u Kinu je bio vrijedan 8,6 miljardi dolara u 2013. godini, 48 posto više nego godinu ranije. To je najveće strano tržište za američke proizvođače automobila, nakon Kanade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *