Ovo su najkorumpiranije zemlje svijeta

Prema mnogobrojnim istraživanjima, Haiti je najkorupmpiranija zemlja na svijetu – tamo se može kupiti sve što neko poželi, od političara, preko institucija do imovine, a mito je dio normalne komunikacije.

Venecuela važi za jednu od najkorupmiranijih zemalja. Iako je Ugo Čavez svojevremeno obećao da će iskorijeniti korupciju, to nikada nije ostvareno, uprkos pokušajima vlasti. Poznato je da je u Venecueli posebno korumpirana – policija.

Irak je oduvijek važio sa korumpiranu zemlju, a odlazak Sadama Huseina nije ništa promijenio u tom pogledu. Za vrijeme Sadamovog režima korupcija u Iraku bila je toliko rasprostranjena da gotovo ništa nije bilo moguće uraditi bez podmićivanja. Ako niste bili spremni da platite, vlada se ne bi ustručavala da vas otme, pa čak i ubije…

[widgets_on_pages id=”Baner”]

I danas je stepen korupcije u Iraku – veliki.

Istraživači navode da je Turkmenistan potpuno korumpirana zemlja i da je u samom vrhu zemalja u kojima mito „caruje“. U toj zemlji je, kako tvrde analitičari, nemoguće obaviti bilo kakvu stvar, a da pri tome ne morate podmićivati određenu ekipu.

Sudan je zbog korupcije do sada već izgubio više od četiri milijarde dolara koji su otišli na podmićivanje raznih strana. Korupcija je enormna, mada Sudan dnevno proizvede pola miliona barela nafte.

Statistike pokazuju da su u Avganistanu ogromni slojevi društva korumpirani. Veliki uticaj u svemu tome ima i rat koji je ostavio posljedice u svim slojevima i porama društva.

Somalija zauzima visoko mjesto među korumpiranim zemljama – tvrde stručnjaci. Osim što mito i korupcija „iskaču“ sa svih strana, to je jedna od najopasnijih država za turiste – mnogi su ili opljačkani ili ubijeni.

Na vrhu korupmiranih zemalja nalazi se Sjeverna Koreja, ali su podaci o potpunim razmjerama korupcije tamo nepotpuni i nedostupni.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.