Na Budvanskoj rivijeri manje turista nego prije godinu dana

Dodajte komentar

U hotelima na Budvanskoj rivijeri boravi 5.884 turista, dva odsto manje nego prije godinu dana u ovo vrijeme. Veći pad bilježi se u privatnom smještaju gdje je sada 1877 turista, deset odsto manje nego u uporednom periodu.

– Nadamo se da će poboljšanjem vremenskih prilika sezona krenuti željenim tokom, bez obzira na dešavanja u regionu i Ukrajini – optimistička je procjena Aleksandra Armenka, pomoćnika direktora Turističke organizacije Budve, zasnovana na berzanskim nastupima i najavama turoperatora, kako sa istočnoevropskog, tako i zapadnoevropskog i tržišta regiona.

Ovi najnoviji podaci Turističke organizacije Budva najavljuju, međutim, možda i težu i neizvjesniju sezonu nego što je očekivano, jer su se na ukrajinsku krizu i nestabilno rusko tržište nadovezale i katastrofalne poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, našem regionu odakle je dolazio znatan broj turista.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, u izjavi za Pobjedu, zato naglašava da nas čeka teška sezona, i da će se osjetiti posljedice i krize u Ukrajini i katastrofalnih poplava u Srbiji.

– U hotelima na nivou destinacije prodaja je dobra za jun, jul, avgust i septembar. Ohrabrujuće je što se na ruskom tržištu sada dobro prodaju aranžmani za septembar i oktobar, što se nije dešavalo ranijih godina i što najavljuje jaku posezonu. Može se, ipak, očekivati pad tokom čitave sezone, a najviše će se to osjetiti u privatnom smještaju. Ukrajinaca gotovo da neće biti, a zbog poplava u regionu, sigurno će biti manje turista s tih područja. Taj veliki minus, osim u privatnom smještaju, uveliko će osjetiti i zakupci plaža i tezgi – kazao je Radulović, ponavljajući da će biti manje turista, a da se posebno u privatnom smještaju pripreme za tešku sezonu.

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

Na ruskom tržištu, po njegovim riječima, bilježi se zastoj i pad prodaje aranžmana u Moskvi i Sankt Peterburgu, ali je za 20 odsto bolja prodaja u ostalim djelovima Rusije. To je, kako tumači, više psihološki nego neki drugi razlog, jer zbog svih dešavanja oni ne žure da kupe aranžmane i daju novac turoperatorima.

U hotelima „Budvanske rivijere“ pripremili su posebne aranžamane za tržišta Srbije i Bosne i Heregovine, sa posebnim popustima koji bi se primjenjivali tokom sezone, ali su vanredne okolnosti na tim područjima blokirale razmišljanja građana o putovanjima. Iz istih razloga može se očekivati odlaganje više skupova iz regiona koji su najavljeni za kraj maja i prvu polovinu juna. Zato će se, kako su saopštili iz ove kompanije, čekati stabilizacija situacije. U prilog toj stabilizaciji kompanija je uplatili 20.000 eura za ugrožena područja, a posredstvom Crvenog krsta obezbijediće u svojim hotelima sedmodnevni boravak djeci sa ugroženog područja.

Što se tiče evropskih tržišta, nadaju se da će očekivani pad broja turista iz Ukrajine nadomjestiti većim brojem turista sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, a na tome rade zajedno sa partnerima iz Rusije.

– Očekivanja u HG Budvanska rivijera, kao i očekivanja kompletne turističke privrede Crne Gore, u ovom trenutku su usmjerena na smirivanje i regulisanje situacije u regionu i šire, kako bi se zajedničkim naporima i  zalaganjima, u ipak posebnim tržišnim okolnostima, turistička sezona realizovala na način koji prilike dozvoljavaju – saopštili su iz ove kompanije.

-Nadamo se da će poboljšanjem vremenskih prilika sezona krenuti željenim tokom, bez obzira na dešavanja u regionu i Ukrajini – optimistička je procjena Aleksandra Armenka, pomoćnika direktora Turističke organizacije Budve, zasnovana na berzanskim nastupima i najavama turoperatora, kako sa istočnoevropskog, tako i zapadnoevropskog i tržišta regiona.

Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *