Grčke banke imaju tri izazova

Dodajte komentar

Smanjenje obima nenaplativih kredita, povećanje obima kreditiranja i završtak vraćanja bankarskog sektora u privatne ruke – tri su ključna cilja grčkih banaka.

U tamošnjim bankama uspješno je okončana druga faza njihove dokapitalizacije.

Nakon što su prikupile 37 milijardi eura u roku od 12 meseci, kako od države tako i iz privatnog sektora, grčke banke su sada među najsnažnijim u Evropi na polju adekvatnosti kapitala, piše grčki dnevni list Katimerini.

Prema podacima konsultantske kuće Euroks, Alfa banka je na kraju 2013. imala visokokvalitetni kapital (Tier 1) od 16,1 odsto ukupne aktive, Pireus je imao 13,9 odsto, Eurobanka 11,3 odsto, a Nacionalna banka Grčke (NBG) 11,2 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osnovni kapital datih banaka biće dodatno ojačan, budući da sve banke sprovode programe restrukture koji uključuju prodaju imovine. Očekuje se da će do kraja godine Tier 1 u NBG premašiti 18 odsto, a u Eurobanci 17 odsto.

Snažan osnovni kapital je apsolutno neophodan da bi banke rizične zajmove stavile pod kontrolu. Nivo loših kredita u Evropi u prosjeku iznosi 6,1 odsto svih zajmova, a u Grčkoj je u prvom kvartalu dostigao 33 odsto, petostruko više. Banke očekuju nastavak rasta rizičnih zajmova u 2014, iako sporijim tempom. Procenat tih zajmova trebalo bi blago da padne iduće godine, a 2017. se očekuje spuštanje ispod sadašnjeg nivoa.

Drugi izazov koji stoji pred bankama, a od kog zavisi i smanjenje obima nenaplativih kredita, predstavlja povećanje kreditiranja. Banke u trećem kvartalu očekuju stabilizaciju, a u četvrtom i rast kreditiranja. Od 2010. do 2014. ukupan broj odobrenih zajmova smanjen je za 50 milijardi eura, odnosno 18 odsto.

Još jedna ključna stavka za banke i lokalnu privredu je vraćanje banaka u ruke privatnog sektora. Helenski fond za finansijsku stabilnost (HFSF) već ispituje opcije za ubrzanje tog procesa i denacionalizaciju banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *