Wall Street: Oporavak cijena akcija biotehnoloških kompanija

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena akcija biotehnoloških kompanija, koje su posljednjih mjeseci vrlo nestabilne.

Dow Jones ojačao je 10 bodova, ili 0,06 odsto, na 16.543 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 odsto, na 1.892 boda, a Nasdaq indeks 0,55 odsto, na 4.154 boda.

Rast tih indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se usponu cijena akcija biotehnoloških i kompanija s manjom kapitalizacijom, koje posljednjih mjeseci izuzetno osciliraju.

Nasdaq indeks biotehnološkog sektora skočio je juče 1,9 odsto, dok je Russell 2000 indeks manjih kompanija porastao 0,9 odsto.

„Ti su sektori danas imali dobru izvedbu, no potreban je jedan solidni uspon cjelokupnog tržišta da bi se te akcije stabilizovale i smanjila nestabilnost tržišta“, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među najvećim je dobitnicima juče bio i građevinski sektor, s rastom od 1,2 odsto, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u aprilu porasla 1,3 odsto.

Kako je to tek drugi rast prodaje u posljednjih devet mjeseci, ulagači se nadaju da ovi podaci nagovještavaju oporavak tržišta nekretnina.

Podsticajno je na tržište djelovao i izvještaj o rastu industrijske proizvodnje, dok je, s druge strane, ulagače zabrinuo podatak da je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao neočekivano snažno, za 28.000.

Zbog toga se trgovalo oprezno, na što ukazuje mršav obim. Na američkim berzama vlasnika je juče zamijenila samo 5,1 milijarda akcija, dok prosječni dnevni obim ovoga mjeseca iznosi 5,9 milijardi.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 6.820 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 odsto, na 9.720 bodova, a pariški CAC 0,21 odsto, na 4.478 bodova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *