Šojble: Mjere štednje nisu podstakle euroskepticizam

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble smatra da mjere štednje nisu doprnijele rastu popularnosti euroskeptika, za koje se očekuje da će dobro proći na izborima za Evropski parlament.

„Neko će to, možda, i tako tumačiti, ali mislim da je to pogrešno. Može se vidjeti da je naša politika za stabilizaciju eurozone bila uspješna“, rekao je Šojble američkom dnevniku „Vol strit žurnal.

On je, takođe, odbacio mogućnost da su oštre fiskalne mjere i ekonomska reforme na kojima je insistirala Njemačka, uzroci visoke stope nezaposlenosti i recesije u većem dijelu eurozone.

„Duga recesija je posljedica finansijske krize, koja nije nastala u eurozoni. Samo me podsjetite, gdje je sjedište firme `Leman braders`“, naglasio je Šojble.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krah američke investicione banke „Leman braders“ najveći je bankrot u istoriji SAD i izazvao je finansijsku krizu od koje se svijetska ekonomija još oporavlja.

Šojble je dodao da je „nezaposlenost koja je prisutna u svim naprednijim zemljama, a ne samo u eurozoni, na neki način povezama sa dramatičnom transformacijom tržišta rada kroz tehnologiju“.

„Više ne treba isti broj radnika za proizvodnju robe. Raznovrsne su potrebe za umijećem i kvalifikacijama mladih“, istakao je Šojble.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *