Ruska VTB banka i Banka Kine potpisale sporazum: Istiskuju dolar

VT banka, jedna od najvećih ruskih banaka, potpisala je sporazum sa Bankom Kine, kojim su se dogovorili da jedni drugima plaćaju u domaćim valutama, u cilju da zaobiđu dolar u investicionom bankarstvu, međubankarskom pozajmljivanju, trgovanju finansijama i transakcijama.

– Biće moguće da zajedničko diskutovanje o investiranju u razne projekte na jedan daleko jasniji, lakši i efikasniji način – kazao je Kiril Dmitrijev koji je na čelu ruskog Direktnog investicionog fonda.

Prema riječima člana upravnog odbora VT banke Vasilija Titova, sam sporazum pokazuje sve veću zainteresovanost VTB grupe za azijsko tržište. On smatra da će biti velike pomoći kada je riječ o rastu trgovinske razmjene između Rusije i Kine, koje su odranije bliski trgovinski partneri.

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

Komentarišući sporazum, ekonomski stručnjak Ljubomir Klincov kazao je da se radi o pokušaju da se zaobiđe dolar zbog opšte političke situacije.

On je ocijenio da je čak i logično da Rusija i Kina pokušavaju da ojačaju svoje valute, kako za međusobnu trgovinu, tako i na berzi.

– Dolar je sada dominantna valuta i preko toga se pravi ekonomski pritisak na ove zemlje. Normalno je da su Rusija i Kina sada toliko moćne i da više nijesu zavisne, i prema tome logično je da time smanjuju pritisak i upotrebu dolara kao sredstva bilateralnog obračuna u međusobnim transakcijama – kazao je Klincov i istakao da će te dvije zemlje, najvjerovatnije, koristiti berzansku cijenu zlata kao mjerilo odnosa valuta Kine i Rusije, odnosno juana i rublje.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *