Hewlett-Packard ukida još 16 hiljada radnih mjesta

Dodajte komentar

Hewlett-Packard planira ukinuti još 11.000 do 16.000 radnih mjesta, objavio je taj tehnološki div, zajedno s poslovnim izvještajem koji pokazuje da su njegovi prihodi pali 11. tromjesečje zaredom.

Prihodi HP-a u tri mjeseca, do kraja aprila, iznosili su 27,3 milijarde dolara, što je 1 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i manje od 27,4 milijarde, koliko su očekivali analitičari.

Premda je čista dobit kompanije porasla 18 posto, na 1,27 milijardi dolara, pad prihoda tog tehnološkog diva 11. kvartal zaredom razočarao je ulagače, pa je cijena dionice HP-a u četvrtak na Wall Streetu pala više od 2 posto.

Međutim, izvršna direktorica HP-a Meg Whitman vrlo je optimistična: „Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako su prihodi stabilni, što ohrabruje i pokazuje da se pozicioniramo za budućnost“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Whitman je istaknula i da se nastavlja preusmjeravanje kompanije te kako se i dalje pronalaze načini za učinkovitije poslovanje u svim područjima u kojima HP djeluje, a koja obuhvataju računare, umrežavanje, čuvanje podataka i softver.

Najveći svjetski proizvođač personalnih računara nastoji da preusmjeri svoje poslovanje prema kompjuterskoj opremi i mrežnim sistemima za kompanije, a smanjiti zavisnost o prodaji PC-a, s obzirom da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računara.

Zbog toga se procjenjuje da će kompanija ukinuti još 11.000 do 16.000 radnih mjesta, nakon što je u protekle tri godine već podijeljeno 34.000 otkaza. Krajem prošle godine HP je imao 317.500 zaposlenih širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *