EBRD hoće i Dunav osiguranje

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj zainteresovana je da učestvuje u privatizaciji Telekoma Srbije, Dunav osiguranja i Aerodroma Nikola Tesla, izjavio je direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

Patrone je novinarima u Beogradu rekao de je EBRD zainteresovana da učestvuje i u prethodnoj fazi, kao i u samoj privatizaciji tih komapanija kroz obezbjeđivanje kapitala ili finansiranje.

Interesovanje EBRD za Telekom i Aerodrom Nikola Tesla, još ranije je iskazao predsjednik te banke Suma Chakrabarti, a način na koji će EBRD učestvovati u privatizacijama zavisi od puta koji će Vlada srbije izabrati, kazao je Patrone.

Telekom Srbije je u fazi pretprivatizacije potreban novac za kapitalne investicije ili povećanje kapitala kompanije i EBRD je spremna da to obezbijedi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako se Vlada Srbije odmah odluči da privatizuje Telekom Srbije, EBRD želi da koinvestira sa strateškim partnerom ili da finansira preuzimaje udjela u Telekomu, a ako je potrebno obezbijedi i kapital za dalji razvoj poslovanja, kazao je Patrone.

EBRD na sličan način želi da učestvuje i u privatizaciji Dunav osiguranja i beogradskog arerodroma.

Kako je naveo Patrone, pitanje privatizacije EPS, Srbijagasa, Elektromreže Srbije i željeznice Srbije i drugih javnih preduzeća koja pružaju komunalne usluge, spada u drugu grupu.

Tim preduzećima je potrebno je duboko restruktuiranje prije privatizacije, uz finansijske investicije. EBRD je spremna da obezbijedi kapital i kredite, kako bi se olakšalo restruktuiranje tih preduzeća i njihovu privatizaciju vidimo kao moguću tek u nekom dužem roku, istakao je Patrone.

Predsjednik EBRD Suma Chakrabarti koji je u trodnevnoj posjeti Srbiji, potvrdio je da banka želi da pomogne u privatizaciji javnih prduzeća u privatizaciji i da prenese iskustva te međunarodna finansijske institucije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *