Crnogorski ljekari se osiguravaju od profesionalne greške

Dodajte komentar

Sindikat doktora medicine pregovara sa osiguravajućim društvima o uvođenju osiguranja za ljekare od eventualne profesionalne greške, pišu Dnevne novine. Doktori bi mjesečnim plaćanjem zanemraljivog novčanog iznosa osiguravaućoj kući bili “obezbijeđeni” u slučaju da naprave grešku.

U svim zemljama okruženja postoji osiguranje od profesionalne odgovornosti doktora, odnosno od ljekarske greške, koje pokriva odštetne zahtjeve pacijenata.

Predsjednik Sindikata doktora medicine dr Vladimir Dobričanin kazao je Dnevnim novinama da je osiguranje od ljekarske greške praksa svuda u svijetu, te da je to potrebno i u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Prema najavama, ljekari će ubuduće sami plaćati troškove eventualno učinjenih ljekarskih grešaka. Do sada su ustanove u kojima doktor radi plaćale odštetne zahtjeve pacijenata. Kako će crnogorski doktor platiti iznos od 30.000 eura, ako se toliko presudi u slučaju greške? Od plate to ne može izmiriti, dakle to je nemoguće- naveo je Dobričanin, napominjući da su ljekari zainteresovani za ovaj vid osiguranja.

Prema njegovim riječima, mjesečni iznos koji bi ljekari plaćali društvu za osiguranje od ljekarske greške bili bi ispod 10 eura. On nije mogao da precizira kada će osiguranje ljekara biti uvedeno, ističući da to zavisi od pregovora koji se vode sa osiguravajućim društvima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *