Porasle evropske berze

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući naznakama stabilizacije kineske ekonomije i uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro povećati kamate.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija ojačao je do 9,30 sati 0,2 odsto, na 1.367 bodova, nakon što je juče porastao 0,6 odsto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 odsto.

Pozitivno je na evropska tržišta uticao jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice pokazao da su čelnici američke centralne banke, doduše, počeli razmatrati nekoliko scenarija o povećanju kamata, ali da to neće tako skoro učiniti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulagače je ohrabrilo i jačanje kineske industrijske aktivnosti, što najavljuje stabilizaciju druge po veličini svjetske ekonomije, nakon višemjesečnog slabljenja.

Prema izvještaju HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti porastao je u maju više nego što se očekivalo, sa 48,1 na 49,7 bodova. Doduše, to je i dalje ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti, no to je najviši nivo tog indeksa u posljednjih pet mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skočio 2,1 odsto, na 14.337 bodova

Check Also

Rolls-Royce najavio otpuštanje 3.000 radnika

Poznati proizvođač luksuznih automobila i motora za avione Rolls-Royce saopćio je da će otpustiti 3.000 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *