Poništene odluke o likvidaciji Trenda

Dodajte komentar

Akcionari Trenda, na današnjoj Skupštini, jednoglasno su stavili van snage odluke o likvidaciji fonda i imenovanju likvidatora koje su donijete 2012 godine.

Odbačene su i odluke o poslovanju fonda, finansijski i izvještaji o radu Nadzornog odbora za 2012. i prošlu godinu.

Razriješen je, kako je saopšteno, aktuelni Nadzorni odbor u sastavu Ljiljana Dapčević, Smiljana Vuković i Predrag Madžarović i imenovan novi.

„Na predlog najvećeg akcionara fonda, Kingstown Partners Mastera, u sastavu novog odbora su Pavle Gegaj, Radomir Rudanović i Lazar Janinović“, navedeno je u saopštenju.

Akcionari Trenda održali su redovnu skupštinu akcionara nakon dvije godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Skupštini je prisustvovalo ili bilo zastupano više od 50 odsto akcionara, što, kako je saopšteno, govori o tome koliko su joj dali važnosti.

„Bila je to prva prava prilika da akcionari fonda konačno iznesu svoje stavove i donesu odluke o sudbini fonda od kako je šest američkih investicionih fondova kupilo većinski paket akcija u januaru ove godine“, navedeno je u saopštenju.

Odluke o likvidaciji fonda i imenovanju likvidatora koje su danas poništene, kako se dodaje, Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) proglasila je za nezakonite, što su potvrdili i Upravni i Vrhovni sud Crne Gore.

Novi članovi nadzornog odbora, prethodno su akcionarima saopštili potrebu da se najkraćem roku održi vanredna skupštine akcionara na kojoj bi fond bio transformisan u skladu sa Zakonom o investicioim fondovima.

Većinski vlasnici fonda Trend, sa oko 45 odsto, su američki investicioni fondovi koji su akcije fonda kupovali u prethodnih deset mjeseci i u fond investirali oko sedam miliona eura.

Vlasnici fonda planiraju da u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima transformišu fond i sprovedu program restrukturiranja zavisnih društava, prije svih PLC-a Morača (nekadašnji Titex) i Trend Korala.

„Trendom je do prije dvije godine upravljao Mihailo Madžarović koji od tada, već dvije godine, pokušava da sprovede postupak likvidiranja fonda, uprkos brojnim odlukama upravnih i sudskih organa Crne Gore kojima je takva namjera okarakterisana kao nezakonita. Madžarović i sa njim povezana lica su odbijala da izvrše naloge Komisije za hartije od vrijednosti i sudske presude“, kazali su predstavnici američkih fondova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *