Ovo su najkonkurentnije privrede, Amerika prva

Dodajte komentar

Najkonkurentnije privrede na svijetu ove godine su SAD, Švajcarska i Singapur, pokazuje najnovija klasifikacija koju je uradio istraživački centar IMD.

U odnosu na eurozonu, čiji je oporavak i dalje nestabilan, Švajcarska i ove godine potvrđuje svoj imidž male nacije sa konkurentnom i fleksibilnom privredom, navodi se u istraživanju, a prenosi švajcarski list 24 sata.

U poređenju sa drugim ekonomijama svijeta, snaga švajcarske privrede ogleda se u kvalitetu i prilagodljivosti ekonomije, socijalnoj stabilnosti, efikasnom upravljanju javnim finansijama, sposobnosti prilagođavanja kompanija promjenama na tržištu, kao i sistemu vrijednosti koji favorizuje konkurentnost.

Prvo mjesto na ovoj listi drži SAD, zahvaljujući dinamici i snazi privrede, naročito na planu zaposlenosti i lične potrošnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Singapur koji je na trećem, a Hongkong na četvrtom mjestu, karakterišu se snagom izvoza i povoljnim ekonomskim okruženjem za razvoj poslovanja.

U Evropi i Aziji neke zemlje, u odnosu na prošlogodišnje posmatranje, popravile su svoj rang, kao što su Njemačka, Danska, Španija, Japan, Malezija, dok su pad na listi zabilježile Italija, Grčka, Kina, Južna Koreja.

IMD otkriva dobar učinak Njemačke koja se popela za tri mjesta, tako da se ove godine našla na šestoj poziciji. Ovaj glavani spoljnotrgovinski partner Švajcarske bilježi rast makroekonomskih pokazatelja koji imaju pozitivni uticaj na spoljnotrgovinsku razmjenu.

Istraživanje je obuhvatilo 60 zemalja, a klasifikacija je urađena na osnovu 338 kriterijuma. Dvije trećine podataka proističu iz nacionalnih i međunarodnih statistika, dok se jedna trećina bazira na rezultatima anketa.

Slovenija pala na tabeli konkurentnosti

Slovenija je pala za tri mjesta na svetskoj tabeli konkurentnosti koju priprema švajcarski Institut za razvoj menadžmenta (IMD).

Među šezdeset država Slovenija je sada na 55. mjestu.

U slabosti Slovenije ubraja se poslovna efikasnost, manjak u javnim finansijama, strane investicije i korporativno upravljanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *