Koliko bi koštalo otkazivanje fudbalskog prvenstva u Brazilu?

Dodajte komentar

Svjetska fudbalska federacija osigurala se protiv mogućnosti da se pomjeri termin održavanja Svjetskog prvenstva, odnosno da u potpunosti otkaže turnir u Brazilu. Premija iznosi 900 miliona dolar

Polisa osiguranja uključuje zaštitu protiv terorističkih aktivnosti, prirodnih katastrofa, ratova, nesreća ili nereda, potvrdio je agenciji Reuters jedan portparol FIFA-e. Time se Svjetska fudbalska federacija osigurava protiv dva crna scenarija: pomjeranja termina održavanja i “preseljenja” turnira na neku drugu lokaciju.

FIFA se, kako se tvrdi, primarno željela osigurati protiv mogućnost odgađanja ili selidbe SP-a, navodno se niko u toj organizaciji ne boji mogućnosti da Mundijal bude u potpunosti otkazan. “FIFA se svjesno odlučila protiv sklapanje polise osiguranja koja pokriva rizik totalnog otkaza SP-a”, tvrdi portparol  i dodaje:
“Čak i ako se iz nekog razloga sportska priredba ne održi u planiranom roku, ekstremno je mala mogućnost da se turnir u potpunosti otkaže.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko se to ipak dogodi, finansijski rizik će FIFA “pokriti” iz svojih rezervi. A one nisu male.

Po navodima njemačkih osiguravajućih društava, visina kompletnog pokrivanja svih rizika vezanih uz SP u Brazilu nije poznata. Za SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine ta je svota iznosila oko pet milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *