Tri banke pod istragom EK zbog kartela

Dodajte komentar

Evropska komisija obavijestila je u utorak britansku banku HSBC, francuski Credit Agricole i američki JPMorgan da je protiv njih pokrenula istragu zbog sumnje u dogovaranje cijena složenih finansijskih proizvoda.

U martu prošle godine Komisija je pokrenula istragu protiv HSBC-a, Credit Agricolea i JPMorgana zbog sumnje da su dogovarali cijene derivata kamatnih stopa u eurima. Riječ je finansijskim proizvodima koje banke i kompanije koriste da bi se osigurale od fluktuacija kamatnih stopa. Njima se trguje na tržištima širom svijeta i imaju ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji.

Istraga protiv tri banke nadovezala se na nenajavljene inspekcije u oktobru 2011. u finansijskom sektoru nekoliko zemalja članica EU-a zbog sumnje u dogovaranje cijena tih finansijskih proizvoda. Zaključena je krajem 2013. novčanom kaznom za osam kompanija, uključujući Deutsche Bank i RBS, u ukupnom iznosu 1,71 milijardu eura za dogovaranje cijena kamatnih derivata u eurima i jenima na evropskim tržištima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bruxelles je službeno obavijestio HSBC, Credit Agricole i JPMorgan da ih sumnjiči za moguće učestvovanje u tajnom dogovaranju cijena tih finansijskih proizvoda.

“Evropska komisija iskazuje sumnju u moguće učestvovanje triju navedenih banaka u tajnom dogovoru čiji je cilj bio poremetiti uobičajene procedure utvrđivanja cijena sastavnica derivata kamatnih stopa denominiranima u eurima”, navodi se u današnjem saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju dodaju da samo slanje službene obavijesti trima bankama ne prejudicira ishod istrage.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *