Sloveniji do 2020. 3,2 milijarde eura iz europskih fondova

Dodajte komentar

Slovenija u srednjeročnom razdoblju od 2014. do 2020. godine ima pravo na povlačenje ukupno 3,2 milijarde eura iz evropskih strukturnih fondova i kohezijskog fonda, a vlada koja trenutno obavlja samo tekuće poslove poduzeće sve da se korištenje sredstava nastavi, naglasila je u srijedu slovenačka vlada.

“Većina sredstava namijeniće se za poticanje istraživanja, inovacije i tehnološki razvoj”, izjavila je prilikom susreta s ekonomistima državna tajnica u ministarstvu ekonomije Andreja Kert dodavši da će pažnja biti posvećena jačanju ekonomske konkurentnosti i zapošljavanju.

“Napravićemo sve da se i sada, kad vlada obavlja tekuće poslove, donose odluke koje će omogućiti aktivno korištenje sredstava i izvođenje programa za razdoblje 2014-2020”, naglasila je ona.

Među ostalim, oko 500 miliona eura namijeniće se investicijama u zapošljavanje, razvoj ljudskih resursa i obrazovanje, a 100 miliona eura za uključivanje mladih u tržište rada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na osnovi metodologije EU-a Slovenija će se ubuduće dijeliti na istočnu, siromašniju, te zapadnu, bogatiju regiju.

Zapadna će regija imati pravo na korištenje 855 miliona, a istočna na 1,27 milijardi eura sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj i Evropskog socijalnog fonda, a obje regije imaju ukupno pravo i na više od milijardu eura sredstava iz kohezijskog fonda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *