Ruski gas Kini vrijedan 400 milijardi dolara

Dodajte komentar

Kina i Rusija potpisale su u srijedu dugoočekivani sporazum o isporukama prirodnog plina koji bi najvećem svjetskom potrošaču energije trebalo da osigura značajniji novi izvor tog čistog energenta a Moskvi otvoriti tržište u trenutku kada Evropa nastoji smanjiti zavisnost o ruskim isporukama.

Prema tom ugovoru čija ukupna vrijednost premašuje 400 milijardi dolara, Rusija će u idućih 30 godina godišnje u Kinu isporučivati po 38 milijardi kubnih metara gasa.

Ruski gas bit će transportovan novim gasovodom koji povezuje sibirska plinska polja s glavnim potrošačkim centrima u Kini nedaleko obale.

Iz Gazproma nisu željeli otkriti pojedinosti vezane uz dogovorenu cijenu gasa, najveći kamen spoticanja zbog kojeg su se pregovori otegnuli na više od deset godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potencijalna je sporna tačka pitanje hoće li Kina unaprijed platiti značajniji iznos za potrebe finansiranja dijela infrastrukturnih troškova ali taj element sporazuma zasada ostaje neriješen, ističe izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Sklapanju sporazuma između ruskog državnog diva Gazproma i kineske naftne kompanije China National Petrolemu Corp. (CNPC) prisustvovali su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping.

Na simboličnom nivou sporazum s Kinom predstavlja veliki uspjeh za ruskog predsjednika Putina koji pokušava sklopiti nova partnerstva u Aziji u kontekstu nastojanja klijenata u Evropi da smanje zavisnost o ruskom gasu nakon krize u Ukrajini. S komercijalnog stanovišta, međutim, puno će zavisiti cijeni i ostalim uslovima toga sporazuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *