Željezara: Turci ćute, Vlada obećava oporavak

Dodajte komentar

Turski Tosjali holding, u okviru kojeg posluje Toščelik, kupio je nikšićku Željezaru u stečaju u maju 2012. godine za 15,1 milion eura i najavio da će za pet godina investirati 35 miliona eura, povećati proizvodnju sa 120 na 400 hiljada tona i uposliti 550 radnika. Da li su na dobrom putu da to urade, “Vijesti” od vlasnika nijesu uspjeli da saznaju jer i pored njihove najave, prilikom preuzimanja fabrike da je riječ o evropskoj firmi koja će biti otvorena za medije, oni su “evropski zatvoreni” za sva novinarska pitanja.

Umjesto njih o njihovim investicija “Vijesti” su dobile odgovor iz Ministarstva ekonomije.

“U ovoj godini planiraju da investiraju oko 6,7 miliona eura, a u iduće dvije godine još oko 29 miliona, tako da će ukupno investirati, kako je planirano, oko 35,7 miliona. Po završetku investicija planiraju da proizvode oko 240.000 tona gotovih proizvoda”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Što se investicija tiče iz resornog ministarstva ističu da su do sada uspješno okončani radovi na postavljanju sistema za otprašivanje čime su se stvorili uslovi za odvijanje procesa proizvodnje u Čeličani u skladu sa najvećim ekološkim standardima.

“Izvršeno je i izuzetno važno ojačanje krovne konstrukcije Čeličane, a odrađeni su građevinski radovi na izradi temelja za sistem za kompezaciju reaktivne energije (ABB system)”, ističu iz Ministarstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pošto nema proizvodnje, koja je prekinuta u septembru prošle godine zbog investicija u fabričkim pogonima nema ni angažovanja novih radnika, a postojeći kadar radi na montaži opreme. U Ministarstvu su uvjereni da će sa pokretanjem proizvodnje i broj radnika dostići obećanu cifru od 550.

“Zaposleni svakog petog u mjesecu primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi i podmiruju dobavljači i izvođači radova. Ministarstvo ekonomije je izuzetno zadovoljno sa investitorom, dinamikom investicija i daljim planovima za razvoj privrednog subjekta”, saopštili su “Vijestima”.

Predsjednik Sindikata Toščelika Pero Kadović kazao je da je od 205 stalno zaposlenih radnika angažovano njih oko stotinu, dok su ostali na plaćenom odsustvu.

“Zadovoljni smo time što su radnici koji ne rade plaćeni sto odsto i što se investira. Međutim, nijesmo zadovoljni visinom zarada. Prosječna plata u Željezari je oko 400 eura, što je ispod prosječne zarade u Crnoj Gori, a svi dobro znaju u koliko teškim uslovima radimo“, kazao je Kadović.

Trenutno se u Kovačnici montira peć i posao bi trebalo da bude završen za dva-tri mjeseca tako da očekuju da proizvodnja počne u avgustu.

„Kada počne proizvodnja poslodavac će morati da zaposli veći broj radnika, jer neće imati ko da radi. Optimalan broj radnika, da bi Željezara normalno funkcionisala, je od 500 do 600 i očekujemo da će do kraja godine makar polovina od tog potrebnog broja radnika biti primljena“, kazao je Kadović „Vijestima“.

Kada je Tosjali holding kupio Željezaru najavio je da će investicije od 35 miliona eura, proizvodnja od 400.000 tona i novi broj radnih mjesta ostvariti za tri godine. Kasnije je taj rok pomjeren na pet godina. Prema najavama iz Ministarstva ekonomije novog pomjeranja neće biti i vlasnik iz Turske će, vjerovatno, kada završi planirano “otvoriti vrata” novinarima.

Oprema stara, radnici ginu

U Toščeliku su za godinu i po poginula dva radnika – jedan prošle sedmice, a drugi u januaru prošle godine. Obojica su poginula u pogonu Kovačnice, na dvadesetak metara jedan od drugog. U decembru 2012. godine, usljed eksplozije šljake u pogonu Čeličane, povrijeđena su tri radnika, jedan teže. Zaposleni smatraju da se takve nesreće nijesu događale ni kada je Željezara imala po nekoliko hiljada radnika i da je bezbjednost na radu trenutno najveći problem u toj fabrici.

„Oprema u fabrici je veoma stara i poslodavac treba više pažnje da posveti mjerama bezbjednosti. Sindikat će poseban akcenat staviti na bezbjednost na radu, a apelujemo i na nadležne organe i na poslodavce da povedu malo više računa o radnicima“, kazao je Kadović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *