Srbiji od EU milijardu eura pomoći

Dodajte komentar

Srbija može da računa na milijardu eura iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava. Sa Bosnom je situacija komplikovanija jer nema status kandidata. 

“Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje”, saopštila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije u Briselu. Riječ je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogodjene zemlja.

“Pored toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih (IPA) fondova”, kazala je ona. Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovanij”, rekla je Georgijeva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Reagovali smo čim smo primili zahtjev iz Srbije i BiH”, ukazala je ona i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u medjuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU. “To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramaticne situacije”, kazala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa predsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji. “U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagadjena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava”, istakla je ona. Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *