Srbija: Šteta u Kolubari najmanje 100 miliona eura

Dodajte komentar

Šteta od poplave u Rudarskom basenu „Kolubara“, najvećem ugljenokopu u Srbiji, procijenjena je na najmanje 100 miliona eura, izjavio je u nedjelju premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije u Beogradu rekao da je odbranom na Savi kod Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu izbjegnuta šteta između 500 i 600 miliona eura koja bi nastala gašenjem agregata.

„Zahvaljujući slovenačkim pumpama i nevjerovatnim naporima ljudi, uspjeli smo da odbranimo TENT, što bi građane koštalo oko 600 miliona eura“, rekao je Vučić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je rekao da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB „Kolubara“ da Srbija ne bi morala da uvozi struju. „Na dnevnom nivou bi nas to koštalo od 500.000 do milion eura, ako ne budemo mogli da dovozimo ugalj (iz RB Kolubara) do TENT-a“, rekao je Vučić.

Iz tog ugljenokopa snabdijeva se TENT koji proizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije, a tamnavski kopovi na kojima se proizvodi dvije trećine uglja u RB Kolubara, poplavljeni su.

Vučić je rekao da je Srbija kupovala struju po niskoj cijeni jer su pomagale Republika Srpska i Crna Gora, ali da je bilo domaćih trgovaca koji su cijenu nudili po dva ili tri puta višoj cijeni željeći da zarade na nesreći naroda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *