S&P: Rizik od klimatskih promjena će uskoro ulaziti u kreditni rejting zemalja

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za procjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor's nedavno je objavila saopštenje u kojem navodi kako će globalno otopljavanje stvoriti dodatni pritisak na kreditni rejting država. Agencija upozorava da će siromašne zemlje i narodi koji već imaju niski kreditni rejting biti najteže pogođeni učincima klimatskih promjena.

Najrizičnije su azijske i afričke zemlje u razvoju, a Bangladeš, Senegal i Vijetnam S&P smatra pojedinačno najranjivijima. “Te su zemlje izloženiji riziku klimatskih promjena jer se oslanjaju na poljoprivredu, i pri zapošljavanju i u proizvodnji, ali i zbog toga što nemaju finansijske kapacitete da apsorbuju trošak”, navodi S&P u saopštenju kojeg prenosi CNBC.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Agencija rangira 128 suverenih država prema njihovoj kreditnoj sposobnosti, uzimajući u obzir političke i ekonomske rizike. Klimatske promjene svrstava u globalne mega trendove i procjenjuje da će brojne zemlje patiti zbog posledica globalnog zagrivanja, što će se ogledati prije svega u usporavanju njihovog privrednog rasta i slabljenju javnih finansija. S&P još uvijek nije promijenio kreditne rejtinge pojedinih država zbog ekstremnih vremenskih prilika izazvanih globalnim otopljavanjem, ali ističe kako je njihov uticaj na ekonomiju sve jači na svim kontinentima.

Stoga bi vremenske prilike mogle postati jedan od faktora prilikom određivanja kreditnog rejtinga u budućnosti, navodi S&P. Saopštenje S&P-a objavljeno je ubrzo nakon saopštenja grupe penzionisanih američkih vojnih funkcionera, odnosno Savjetodavnog odbora Centra za pomorske analize, u kojem se klimatske promjene ocjenjuju kao nacionalni sigurnosni problem i upozorava da bi promjene izazvane vremenskim prilikama, poput podizanja nivoa mora ili suša, mogle biti “katalizatori nestabilnosti i sukoba” u osjetljivim područjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *