SAD: Pišu se pravila za bitcoin

Dodajte komentar

Vlada SAD-a osnovala je radnu grupu stručnjaka sa zadatkom pisanja nove regulative koja se bavi finansijskim transakcijama virtualnim valutama.

Kako sve više kompanija prihvata ovo sredstvo plaćanja, potreba za jednostranom regulativom u svim saveznim državama postala je sve veća. Do sada bitcoin i slične valute nisu bile ni na koji način obrađene u zakonima, pa su se svi koji se njima koriste morali boriti sa zakonodavcima u 50 različitih država.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cilj je promijeniti takvu praksu, ali bez gušenja napretka tehnologije i uz maksimalne napore da se korisnici zaštite od prevara. Radna grupa ima godinu dana da ostvari svoje ciljeve – a prvi od njih je izraditi jedinstveni zakonski predlog koji bi bio upućen u Kongres na usvajanje. Uspiju li u izradi kvalitetne regulative, nadaju se da bi ona mogla pokriti i ostale nove tehnologije kojima se odvija plaćanje, poput PayPala ili plaćanja mobilnim telefonima. Takvom bi regulativom prije svega bili zaštićeni potrošači, a uz njih i svi legalni korisnici virtualnih valuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *