Prodaju Ulcinjske rivijere koče neraščišćeni imovniski odnosi

Dodajte komentar

Javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji dijela zemljišta Ulcinjske rivijere je u februaru povučen zbog sudskih postupaka koji su pokrenutu zbog vlasništva nad zemljištem.

Branko Vujović je rekao da je dio postupaka u toku i da treba raščistiti pitanje vlasništva “koje je propustom Ulcinjske rivijere u ranijem periodu ostalo uknjiženo kao vlasništvo države”. Dok je pod sporom za atraktivne lokacije na Velikoj plaži se ne može naći ni vlasnik ni zakupac.

“To vlasništvo je bilo bez statusa korišćenja koje je praktično Ulcinjska rivijera koristila 50 godina, tako da su raniji vlasnici pokretali u više navrata i za više lokacija zahtjeve za restituciju zato što zemljište, navodno, nije privedeno namjeni”, objasnio je Vujović.

Prema njegovim informacijama, pred Vrhovnim sudom je zahtjev za ocjenu odluka za vraćanje dijela zemljišta koje je Ulcinjskoj rivijeri oduzeto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Bez raščišćavanja vlasničkih odnosa mislim da nema svrhe ići u raspisivanje tendera. Drugi problem je je to što nije urađeno razgraničenje zone morskog dobra i zemlje koje nije vezana za morsko dobro kako bi budući investitor imao jasnu situaciju koja se tiče vlasničkih odnosa”, istakao je Vujović.

Vujović, ipak, očekuje da će javni poziv za prodaju moći da bude upućen tokom godine.

“Mi svakako u toku sezone ne bismo išli sa tenderom jer nije ni primjereno , ali bi tokom oktobra ili novembra, ukolio se postupci završe, raspisali tender”, kazao je on.

Problemi, ali drugačije prirode, postoje i kada je u pitanju privatizacija Budvanske rivijere. Tu je, kako je kazao Vujović, u toku postupak pripreme strategije za privatizaciju i radi se procjena vrijednosti kapitala.

“Smatramo da je najprimjerenije, iako to mišljenje nije verifikovano, da dio kapaciteta Budvenske rivijere kao što su Sveti Stefan i Miločer apsolutno ne idu na prodaju i da uvjek treba da ostanu u vlasništvu države i da treba pričati samo o zakupu. U skladu sa tim treba napraviti restrukturiranje u okviru tog preduzeća kako bi se očuvao interes manjinskih akcionara i zaštitio interes države kada su u pitanju te dvije lokacije”, objasnio je Vujović.

On je kazao da tek treba da se utvrdi kakav je oblik restrukturiranja najbolji i pripremiti Budvansku rivijeru za privatizaciju što ne može biti prije kraja godine “i to u najboljem slučaju”. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *