NLB u prvom kvartalu poslovala pozitivno

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) u prva je tri mjeseca ove godine poslovala pozitivno, zabilježivši čistu dobit od 28,6 miliona eura na nivou cijele grupacije, a na nivou  matične firme u Sloveniji 23,6 miliona eura dobiti, objavila je u ponedjeljak najveće slovenačka banka.

“Postigli smo stabilan poslovni rezultat prije odvajanja sredstava za otpise i rezervacije, a taj je rezultat od lanjskog bolji za deset posto”, izjavio je direktor NLB-a Janko Medja.

Otpisi i rezervacije za tzv loše kredite i riskantne plasmane na nivou cijele grupacije NLB u prvom su kvartalu iznosili 21,4 miliona eura, što je 37 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Nova Ljubljanska banka je u prošloj, 2013. godini imala ukupan gubitak od 1,4 milijarde eura, što je pripisano vrlo visokim otpisima i rezervacijama za loše kredite u njenom portfelju iz ranijih godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banku je država, kao sada jedini vlasnik, krajem prošle godine dokapitalizovala s 1,551 milijardi eura, za što je dobila saglasnost Evropske komisije, te započela s postupkom njene sanacije i restrukturiranja.

NLB je trenutno u procesu restrukturiranja tokom kojega bi trebala za 700 smanjiti broj zaposlenih.

“Do sada smo postigli 80 posto tog broja”, rekao je u ponedjeljak Medja, dodavši da se radilo uglavnom o tzv. “mekom” smanjivanju broja zaposlenih, na osnovu prirodne kadrovske fluktuacije i penzionisanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *