Cigarete iz Duvanskog idu za Afriku

Dodajte komentar

Duvanski kombinat u stečaju proizvodi i izvozi nove brendove cigareta „rym“ i „mars“ u Afriku. Naručilac ovih proizvoda je preduzeća FZE Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje DKP godinama u Podgorici proizvodi egipatski brend “kleopatra“, potvrdio je Vijestima potvrdio izvršni direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović.

Objavljeni rezultati o tromjesečnom poslovanju DKP-a u 2014. na veb sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), pokazuju da je ostvaren gubitak od 343.576 eura što je više nego dvostruko gori rezultat u odnosu na uporedni period 2013. kada je minus iznosio 137.762 eura. Poslovni prihodi DKP-a između dva perioda smanjeni su sa 1,9 miliona na 1,17 miliona, dok su poslovni rashodi smanjeni sa 2,04 miliona na 1,52 miliona eura. Bez obzira na loše rzultate DKP sa gubicima sada redovno isplaćuje zarade zaposlenima koji se više ne bune na način kao što su to radili u drugoj polovini prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Meni je milo ako su radnici zadovoljni, ja nisam. Biću zadovoljan kada na osnovu svog rada uspijemo da privučemo strateškog partnera koji će završiti ono što mi ne možemo, a to je da dislociramo fabriku cigareta na drugo mjesto“, kazao je Vukašinović.

Na pitanje da li očekuje da će fabrika izaći iz stečaja ili biti likvidirana krajem ove godine kada ističe plan reorganizacije DKP-a kroz stečaj, Vukašinović je odgovorio da je to stvar suda, odnosno, da zavisi od procjene stečajne uprave i suda.

Menadžment DKP-a u stečaju iznenadila je inicijativa SNP-a za preispitivanje poslovanja DKP-a zbog pada prihoda akciza.

„Iznenađeni smo tom inicijativom jer je udio DKP-a na domaćem tržištu svega 3-4 odsto. Oko 98 odsto naših proizvoda čini inostrani program cigareta na čiju proizvodnju se ne plaća PDV i akciza. Istog minuta, međutim, ako se predlože ljudi koji bi našli rješenje za DKP da posluje bolje nego što je sada slučaj, spreman sam da se pomjerim sa ovog mjesta i da ih podržim u tome“, zaključio je Vukašinović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *