Austrijske firme nezadovoljne u Sloveniji

Dodajte komentar

Austrijske kompanije u Sloveniji nezadovoljne su stanjem slovenačke ekonomije, posebno poreskim sistemom, zakonom o radu i korupcijom, pokazala je anketa portala austrijske Trgovinske komore „Advantidž Austrija“.

Gotovo dvije trećine ispitanika smatra da je ekonomska situacija u Sloveniji loša, što je ipak bolji rezultat od 81 odsto iz 2012, prenosi agencija STA.

Takođe, 55 odsto anketiranih vjeruje da su prognoze za privredu u 2014. loše, dok je 39 odsto ocijenilo da su zadovoljavajuće. U oporavak ekonomije u 2015. vjeruje 46 odsto učesnika ankete.

Četvoro od deset ispitanika očekuje više prihode ove godine, ali isto toliko njih vjeruje da prihodi neće rasti. Svega petina kompanija planira nova zapošljavanja, a 68 odsto ne planira.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanije su nezadovoljne poreskim sistemom, subvencijama, slabom fleksibilnošću tržišta rada, nedovoljnom borbom protiv korupcije i kašnjenjima u plaćanjima, dok su zadovoljne efektivnošću javne administracije, javnim nabavkama i radnom snagom.

Da bi Slovenija bila atraktivnija inostranim investitorima, potrebni su politička stabilizacija, fleksibilniji zakon o radu, niži porezi, ukidanje birokratije, borba protiv korupcije i veća transparentnost, pokazuje anketa u kojoj su učestvovali lideri 103 slovenačke filijale austrijskih firmi i lokalni partneri tih kompanija.

Austrija je najveći izvor stranih direktnih investicija u Sloveniji, u kojoj posluje oko 700 kompanija u većinskom austrijskom vlasništvu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *