Admiral Markets: Euro nastavlja pad, dionice padaju sa rekordnih cijena!

Dodajte komentar

Prošle sedmice euro je oslabio dodatnih 0,50% u odnosu na američki dolar te trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3714 što je i dalje vrlo visoko. Na ovakav trend najveći uticaj i dalje ima očekivanje tržišta da će ECB preduzeti konkretne mjere za podsticanje ekonomija Eurozone što bi trebalo dodatno oslabiti euro.

Dolar je osim u odnosu na euro ojačao i u odnosu na britansku funtu, a u odnosu na ostale najtrgovanije valute je zadržao približno istu vrijednost.

Američke i njemačke dionice su ponovo dosegle rekordno visoki nivo, no pred kraj sedmice su počele padati te do sada u prosjeku izgubile približno 2,50% vrijednosti. Trenutna vrijednost SP500 indeksa na platformama Admiral Marketsa iznosi 1870 bodova, dok je vrijednost njemačkog DAX-a 9557 bodova.

Vrijednost zlata je zadnjih nekoliko nedjelja stabilna i iznosi točno 1300 dolara po unci, dok vrijednost nafte zadnjih dana raste i trenutno iznosi 102,65 dolara po barelu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicuje najavljeno dosta objava pokazatelja stanja najrazvijenijih ekonomija, no ne očekuje se značajniji uticaj na tržište. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Na temelju novih informacija, kakva kretanja na finansijskim tržištima očekivati?

Budući da je euro i dalje na vrlo visokom nivou, a Evropska Centralna Banka je najavila da će na idućem sastanku koji će se održati u 6. mjesecu vjerovatno nešto preduzeti u vezi prejakog eura i niske inflacije ako se situacija ne počne popravljati, za očekivati je nastavak slabljenja eura. Slabljenje vjerovatno neće biti pravolinijsko pa eventualni porast kursa u trajanju od nekoliko dana treba iskoristiti za bolji nivo za otvaranje prodajnih naloga.

Kurs EUR/USD u roku nekoliko mjeseci može vrlo lako pasti ispod 1,35 a ukoliko se fokus finansijskih tržišta preusmjeri na podizanje kamatnih stopa u SAD-u, ne bi bilo iznenađujuće ni da kurs padne na 1,30.

Dionice bi takođe mogle značajnije pasti jer su i dalje vrlo blizu rekordnih nivoa, te će prije ili kasnije morati doći do uobičajenog uzimanja profita. Osim toga, nakon dugog perioda vijesti boljih od očekivanih koje su dovele do velikog rasta cijena dionica, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti niz vijesti lošijih od očekivanja koje će vjerovatno dovesti do pada vrijednosti dionica od 5 do 10%.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (20.5.) u 18:00 a na kojem će biti objašnjeno kako koristiti MetaTrader 4 platformu pomoću koje je moguće u svako doba dana ili noći kupovati i prodavati valute i ostale finansijske instrumente.  Na webinar se možete prijaviti putem OVE STRANICE.

Analizu izradio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *