Srbija: Više penzionera nego zaposlenih

Dodajte komentar

Broj penzionera u Srbiji prevazišao je broj zaposlenih. Donedavno je na jednog radnika dolazio jedan penzionisani, ali sada, prema poslednjim podacima Ipsos stratedžik marketinga, na jednog penzionera ima svega 0,94 zaposlenih građana. Konkretno, u Srbiji ima 1,711 miliona penzionera, a zaposlenih nešto manje od toga.

Problem, međutim, nije samo veliki broj starijih građana, jer je Srbija tu u rangu sa Evropom. Tako udio populacije starijih od 60 godina čini 24,7 odsto u Srbiji, a evropski prosjek je od 20,3 do 26,4 procenata. Jasno je, stoga, da poraznu statistiku kreira velika stopa nezaposlenosti, koja je u aprilu iznosila 24 odsto.

Ovaj podatak dodatno potvrđuje da stariji građani čine ne samo brojčano, već i u ekonomskom smislu znatan dio  populacije, rečeno je na predstavljanju istraživanja koje je sa Ipsos stratedžik marketingom sprovela Banka Inteza.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Srbija ne odstupa mnogo od većine zemalja Evrope po učešću starijih sugrađana u ukupnoj populaciji, ali je specifična po značaju te populacije u izdržavanju mlađih članova domaćinstva ili čitave familije, pa tako i u generisanju ukupne potrošnje. Kao dokaz za ovo je dovoljno samo pogledati podatak koji kaže da je broj penzionera veći od broja zaposlenih – rekao je Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Ovaj trend već se u potpunosti odrazio i na ekonomsku svakodnevicu u Srbiji, pa tako trećina klijenata banaka u Srbiji ima više od 60 godina. Zato je u cijelom regionu sve vidljiviji trend kreiranja bankarskih ponuda samo za ovaj segment stanovništva.

Konkretno, u Srbiji 70 odsto banaka u svojoj ponudi ima proizvode i usluge namijenjene penzionerima, dok je u Hrvatskoj ova brojka još veća i iznosi 76 odsto.

– Kako penzioneri čine gotovo četvrtinu ukupne populacije Srbije, a rukovodeći se principima socijalne i finansijske inkluzije, mi smo još 2011. prvi na domaćem tržištu razvili specijalizovane proizvode namijenjene seniorima. Imajući u vidu podatak iz istraživanja, da je 51 odsto penzionera imalo finansijskih poteškoća u poslednjih godinu dana i da bankarske usluge vide kao jednu od značajnijih opcija za prevazilaženje takvih situacija, i ubuduće ćemo raditi na unapređenju ponude za ovaj segment klijenata – kaže Darko Popović, član Izvršnog odbora Banka Inteza, dodajući da je u ovoj banci uslov da prilikom isplate poslednje rate kredita, osoba nema više od 75 godina.

Prema njegovim riječima, penzioneri se najčešće odlučuju za kredite u iznosu od 1.000 do 1.500 eura i na period otplate od tri godine, iako imaju mogućnost da se zaduže do 5.000 eura i na pet godina. Riječ je o klijentima koji se ne zadužuju bez prijeke potrebe. Tako se najčešće odlučuju za dozvoljeni minus koji se upotrebljava u oko 24,4 odsto slučaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *