General Motors plaća 35 miliona dolara kazne

Dodajte komentar

Koncern General Motors moraće da plati 35 miliona dolara kazne zbog načina na koji je vodio krizu nastalu otkrićem neispravnog dijela u svojim automobilima, rezultat je istrage koju je sprovelo američko ministarstvo saobraćaja, objavile su u petak agencije.

Riječ je o najvećoj ikad određenoj kazni nekom proizvođaču automobila, jer je Uprava za sigurnost saobraćaja na američkim autocestama (NHTSA) podigla maksimalnu kaznu na taj iznos nakon što je Toyota 2010. morala zbog kvara povući ogroman broj svojih vozila na popravaku.

Američki automobilski koncern kažnjen je zato što je prekasno povukao vozila s greškom na prekidaču paljenja i “propustio ukazatii sigurnosnu grešku… saveznoj vladi u zadanom roku”, navodi se u zajedničkom saopštenju GM-a, ministarstva i NHTSA-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

General Motors takođe je morao prihvatiti “nadzor i provjeru svojih postupaka”, što je mjera koja dosad nikome nikad nije bila izrečena, a uključuje i obvezu izvještavanja saveznih vlasti o svim promjenama u procesu zamjene neispravnih dijelova, koji će biti završen do 4. oktobra, stoji u saopštenju u kojem se posebno spominje model Chevrolet Cobalt.

Neispravni prekidač paljenja onemogućuje aktiviranje vazdušnih jastuka i uz tu se grešku veže najmanje 13 nesreća sa smrtnim posljedicama, od kojih su se neke dogodile prije više godina.

Inženjeri GM-a otkrili su kvar 2001. pa je kompanija izložena žestokim kritikama zbog toga što nije prije povukla vozila kako bi zamijenila neispravni dio.

General Motors, koji je u pokušaju da ublaži posljedice, od početka ove godine povukao 10 miliona vozila na popravku, objavio je kako će platiti kaznu.

Nekoliko američkih državnih institucija i saveznih država sprovodi odvojene istrage o istoj stvari, ali zasad se ne zna kako će objavljeni rezultati ove istrage uticati na njih.

Vijest o kazni stigla je samo dan nakon što je GM objavio da će širom svijeta povući gotovo 3 miliona vozila zbog greške na zadnjim svjetlima i mogućih neispravnosti na kočnicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *