U Crnoj Gori malo jeftinih stanova, stanovi u novogradnji skuplji

Dodajte komentar

Projekti izgradnje jeftinih stanova jedina su šansa da osobe koje nemaju svoj krov nad glavom konačno riješe taj problem. Dok je u Srbiji predsjednik Vlade Aleksandar Vučić najavio da će kvadrat stana za osobe neriješenog stambenog pitanja koštati od 350 do 400 eura, u Crnoj Gori to nije moguće očekivati.

U Crnoj Gori u posljednje četiri godine Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) napravio je 1.677 stanova u skoro svim opštinama. Plav je jedina opština u kojoj nije došlo do izgradnje stanova, jer nije bila ponuđena lokacija za izgrad nju, a isti slučaj je i sa novoformiranim opštinama Petnjicom i Gusinjem, pišu Vikend novine.

Program jeftinih stanova uštedio je crnogorskim građanima oko 20 miliona eura omogućivši im da dođu do krova nad glavom po najpovoljnijim uslovima, ocijenjeno je iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI).

Predsjednik Upravnog odbora CFSSI Danilo Popović je za Vikend novine kazao da u Crnoj Gori nije baš moguće doći do pojeftinjenja kvadrature stana jer, kako kaže, treba imati u vidu brojne faktore koji na to utiču. Radnu snagu, prije svega.

“Za stanove mnogo je jeftinija radna snaga u Srbiji. Takvih radnika u Crnoj Gori skoro i da nema. Oni dolaze sa strane, pored ličnih dohodaka treba im obezbijediti smještaj, hranu”, kazao je Popović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na cijenu stana utiče i građevinski materijal koji se koristi pri izgradnji.

“Vi možete napraviti baraku od 1.550 eura, ali cijena stana zavisi i od materijala koji iskorišćen pri izgradnji. Da li je to hrastovi ili bukovi parket, zatim možete napraviti stolariju običnu ili skuplju” postoje razne vrste izoacija. Sve to ulazi u formiranje cijene stana”, pojašnjava Popović.

Analize Saveza sindikata i CFSSI su pokazale da većina crnogorskih porodica ne može da riješi stanmbeno pitanje jer privatne firme i dalje prodaju stanove po previsokim cijenama. Interna analiza je pokazala da 37.000 crnogorskih porodica nema svoj krov nad glavom, dok na drugoj strani, postoji oko 100.000 praznih stanova čiji su vlasnici uglavnom privatni preduzetnici.

Cijene skaču, prodaja pada

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.227 eura, što je za oko 21,7 odsto više u odnosu na isti kvartal prošle godine, kad je cijena iznosila 1.008 eura.

Monstat je saopštio i da je u prvom kvartalu ove godine prodato 168 stanova, odnosno 90 manje u odnosu na isti period prošle godine, je je broj prodatih stanova iznosio 258.

Prema podacima statističara, najveći broj prodatih stanova u novogradnji bio je u Podgorici, njih 148, dok je u ostalim opštinama prodato 20 stanova.

“Podaci iz prvog kvartala 2014. ukazuju na trend rasta cijena koji je praćen trendom pada prodatih stanova u novogradnji. Jedan od razloga trenda rasta cijena stanova u novogradnji stoji u činjenici da je u prvom kvartalu 2013. ostvaren značajno veći broj prodatih stanova u opštinama u kojima je tržišna cijena znatno niža od prosječne cijene na nivou države. Naime, u prvom kartalu 2013. u  Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu i Pljevljima prodata su 32 stana, što predstavlja učešće od 12,4 odsto od ukupnog broja prodatih stanova u novogradnji u Crnoj Gori. U prvom kvartalu ove godine prodata su samo tri stana i to u Bijelom Polju i Rožajama, što predstavlja učešće od 1,8 odsto od ukupnog broja prodatih stanova u novogradnji u Crnoj Gori”, navodi Monstat.

Cijena stanova u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine manja je za 0,7 odsto u odnosu na posljednji kvartal 2013. godine.

Najveća prosječna cijena stanova u novogradnji u prvom kvartalu ove godine bila je u Budvi i iznosila je 1.752 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *