Poplave u Srbiji: Za oporavak poljoprivrede trebaće pet godina

Dodajte komentar

Poplave su zadale veliki udarac državi i trebaće četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi, izjavio je danas ministar za vanredne situacije Velimir Ilić i dodao da je akcija spasavanja od poplava bila borba za ljudske živote.

“Ovo je izuzetno veliki udarac za budžet što će se videti nakon procjene štete. Svakako će trebati četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi od ovoga”, ocenio je Ilić za RTS.

Ministar je naveo da su polave odnijele usjeve, uništile zasade a građani pretrpjeli veliku štetu.

“Voda je odnijela i kukuruz i pšenicu, narod je ostao bez ičega – kako su sjedeli u kući, tako su pobjegli od vode”, rekao je Ilić.

Bez struje 95.000 ljudi

Zbog vanrednih vremenskih neprilika, velike kiše i poplava bez električne energije u Srbiji je ukupno oko 95.000 potrošača.

Najkritičnije je u Lazarevcu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu, Jagodini. Zbog prodora vode u trafostanicu 35 /10 kV bez električne energije je 34.300 kupaca u Obrenovcu, saopštio je EPS.

U odnosu na petak, poboljšana je situacija u Loznici gdje se povlači voda i već oko 12 časova distributerske ekipe učiniće sve da se što prije osposobi sistem i građani dobiju električnu energiju.

Na distributivnom sistemu isključene su trafostanice i kupci čija je bezbjednost ugrožena zbog kiše i poplave, a u svim privrednim društvima u okviru „Elektroprivrede Srbije“ i dalje su na snazi vanredne mjere i danonoćna dežurstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neki trgovci dižu cijene zbog poplava

Inspekcijske službe krenule su u lov na trgovce koji su u vanrednoj situaciji podigli cijene osnovnih namirnica i proizvoda, ali, možda i prije inspektora, ove nesavjesne trgovce umije da stigne “gnijev” samih kupaca.

Zbog katastrofe sa poplavama koje su pogodile Srbiju, trgovci su počeli da podižu cijene osnovnih namirnica i proizvoda, naročito onih za kojim potražnja raste usljed ovakvih nedaća, hrane, vode, odjeće, obuće, ali i baterijskih lampi.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naložio je u petak pojačnu inspekcijsku kontrolu trgovina zbog pritužbi o neopravdanom podizanju cijena osnovnih namirnica u uslovima vanredne situacije.

Ipak, nekim trgovcima koji koriste ovu nesreću da bi bolje zaradili, inspekcije nisu ni potrebne, jer dobijaju oštre kritike samih kupaca, a onda, poluponizno uvažavaju kritike spuštajući cijene na stari iznos.

Tako je upravo prošao jedan trgovački par na pijaci na Zelenom vencu, koji je baterijske lampe prodavao po trostruko većoj cijeni ud uobičajene.

Nakon što je u četvrtak uveče na kratak period nestalo električne energije u pojedinim djelovima Beograda, jedna Beograđanka otišla je na pijacu Zeleni venac, kako bi kupila baterijsku lampu, iz predostrožnosti.

Ta ista lampa, koja je koštala od 150 do 200 dinara, brže od dizanja vodostaja, u petak je dostigla cijenu od čak 450 dinara.

Revoltirana obešću trgovaca na Zelenom vencu, Beograđanka se pobunila zbog tolike cijene: “Sram da vas bude! Kakav je ovo način, nemojte da sad zovem inspekciju”. Trgovci su istog momenta “amortizovali” cijelu situaciju i baterijska lampa je na kraju plaćena 200 dinara. (bizlife.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *