Pad prinosa na američke obveznice pritiska kurs dolara

Dodajte komentar

Dolar je u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima devizama zabilježio dodatne gubitke prema jenu, pod uticajem pada prinosa na američke državne obveznice.

Dolarom se u takvim okolnostima trgovalo po 101,385 jena, što znači da se zadržao blizu najnižg nivoa u posljednja dva mjeseca od 101,31 jena, na koju se bio spustio u jučerašnjem trgovanju.Euro je istovremeno oslabio 0,1 posto prema dolaru, na 1,3695 dolara. U jučerašnjem se trgovanju nakratko bio spustio i do 1,3648 dolara, što je njegov najniži nivo od kraja februara.

Prema jenu je oslabio 0,3 posto, na 138,85 jena, nakon što se nakratko bio spustio na 138,77 jena,  najniži nivo  u tri mjeseca.

Analitičari kažu da bi se dolar mogao naći pod obnovljenim prodajnim pritiscima prema jenu ako se dodatno smanje prinosi na 10-godišnje američke obveznice, nakon što su izašli iz uobičajenog raspona u kojem su se kretali u posljednje vrijeme. Jučerašnji pad tih ključnih prinosa, na najniži nivo u proteklih šest mjeseci od 2,473 posto, iznenadio je tržišne učesnike. Prinosi su se potom oporavili na oko 2,5 posto, no i dalje su osjetno ispod 2,67 posto, koliko su iznosili početkom sedmice.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Trgovci tumače da ulagači sredstva vjerovatno preusmjeravaju u sigurne kategorije imovine nakon što je val prodaja grčkih obveznica prigušio apetit za dugom perifernih članica eurozone. Što se tiče eura, dalje jačanje prodaja obveznica zemalja u perifernom dijelu eurozone vjerovatno će pogoditi njegov kurs, kažu trgovci.

U ovoj sedmici euro je oslabio prema dolaru oko 0,5 posto pa je na dobrom putu da zabilježi gubitak drugu nedjelju zaredom. Od 8. maja, kada je čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio tržišnim učesnicima da su spremni idući mjesec omogućiti nove podsticaje, oslabio je tako oko 2,2 posto. Razočaravajući podaci Eurostata o rastu u eurozoni u četvrtak su intenzivirali takva očekivanja i neki se ulagači klade da bi euro idućih sedmica mogao slabiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *