Tošiba i poljoprivreda

Dodajte komentar

Poznat po elektronici i nuklearnim reaktorima, japanski industrijski konglomerat Tošiba proizvodiće povrće bez pesticida i drugih hemikalija.

Kako je saopšteno iz kompanije, proizvodnja će se odvijati u jednoj fabrici u predgrađu Tokija.

Fabrika će biti zatvorenog tipa i u njoj će se raditi u potpuno sterilnim uslovima, a biće opremljena aparatima visoke tehnologije, piše francuski list Parizjen.

Ova kompanija, koja je i specijalista za medicinsku opremu i posjeduje vlastitu bolnicu u Tokiju, u svojoj fabrici za uzgajanje povrća imaće fluorescentnu rasvjetu specijalno podešenu prema potrebama biljaka, a temperatura i vlažnost vazduha će se konstantno održavati na istom nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored uređaja koji će neprekidno pratiti stanje biljaka, biće instalirana i oprema za sterilizaciju ambalaže.

Na površini od blizu 2.000 kvadratnih metara, grupacija će proizvoditi zelenu salatu, spanać i drugo povrće koje će isporučivati supermarketima i restoranima. Tošiba takođe planira i izgradnju još jedne velike fabrike za proizvodnju povrća izvan Japana, a razmišlja i o prodaji opreme za ovakav tip uzgajanja povrća.

Tošiba nije prva elektronska kompanija u Japanu koja se interesuje za poljoprivredu. I grupacije Panasonik i Fudžicu takođe su prisutne u ovom sektoru, a s ovim aktivnostima započele su posle katastrofe u Fukušimi, jer je veliki broj stanovnika ove zemlje počeo da radije kupuje povrće uzgajano na zatvorenim površinama zbog straha od radioaktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *