Tošiba i poljoprivreda

Poznat po elektronici i nuklearnim reaktorima, japanski industrijski konglomerat Tošiba proizvodiće povrće bez pesticida i drugih hemikalija.

Kako je saopšteno iz kompanije, proizvodnja će se odvijati u jednoj fabrici u predgrađu Tokija.

Fabrika će biti zatvorenog tipa i u njoj će se raditi u potpuno sterilnim uslovima, a biće opremljena aparatima visoke tehnologije, piše francuski list Parizjen.

Ova kompanija, koja je i specijalista za medicinsku opremu i posjeduje vlastitu bolnicu u Tokiju, u svojoj fabrici za uzgajanje povrća imaće fluorescentnu rasvjetu specijalno podešenu prema potrebama biljaka, a temperatura i vlažnost vazduha će se konstantno održavati na istom nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored uređaja koji će neprekidno pratiti stanje biljaka, biće instalirana i oprema za sterilizaciju ambalaže.

Na površini od blizu 2.000 kvadratnih metara, grupacija će proizvoditi zelenu salatu, spanać i drugo povrće koje će isporučivati supermarketima i restoranima. Tošiba takođe planira i izgradnju još jedne velike fabrike za proizvodnju povrća izvan Japana, a razmišlja i o prodaji opreme za ovakav tip uzgajanja povrća.

Tošiba nije prva elektronska kompanija u Japanu koja se interesuje za poljoprivredu. I grupacije Panasonik i Fudžicu takođe su prisutne u ovom sektoru, a s ovim aktivnostima započele su posle katastrofe u Fukušimi, jer je veliki broj stanovnika ove zemlje počeo da radije kupuje povrće uzgajano na zatvorenim površinama zbog straha od radioaktivnosti.

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *