S&P potvrdio kreditni rejting Crnoj Gori, gradnja autoputa fiskalni rizik

Dodajte komentar

Kreditna rejting agencija Standard and Poor’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je potvrđena ranija ocjena kreditnog rejtinga BB-/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Stručni tim agencije S&P-a prepoznao je gradnju autoputa kao fiskalni rizik, koji može imati implikacije na državni dug i eksterne indikatore.

U izvještaju se, kako su naglasili iz Ministarstva finansija,  navodi da je Crna Gora premašila očekivanja analitičara ove rejting agencije, i to u dijelu ostvarenog ekonomskog rasta, kao i budžetskih performansi tokom 2013. godine.

Po mišljenju stručnjaka, ostvareni rezultati trebalo bi da doprinesu smanjenju državnog duga u  predstojećem periodu.

“Standard and Poor’s primjećuje napredak Crne Gore u procesu fiskalne konsolidacije, kao i u dijelu unapređenja poslovnog ambijenta i ističe da će dodatnom poboljšanju u ovom segmentu doprinijeti proces evropskih integracija i sprovođenje strukturnih reformi.Posebno je naglašen uspjeh u vidu izlaska iz recesije, odnosno ostvarenja rasta ekonomije od 3,5 odsto u 2013. godini”, navode iz Ministarstva finansija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dalje dodaju da je značajan generator rasta crnogorske ekonomije je, po mišljenju S&P-a, sektor turizma koji ima veliki potencijal za dalji razvoj. Analitičari ove rejting agencije očekuju će strane direktne investicije, u predstojećem trogodišnjem periodu, biti ostvarene na nivou od oko 13 odsto BDP-a (godišnje), dok se stopa rasta, za isti period, predviđa na nivou od oko 3,3 odsto.

Međutim, analitičari Standard and Poor’s-a ističu da je eksterna pozicija Crne Gore i dalje slaba, i to usljed visokog nivoa deficita platnog bilansa koji je okarakterisan kao ključna ranjivost, kao i zbog nedostatka monetarne fleksibilnosti.

“Realno je očekivati da će predstojeći infrastrukturni projekti povećati uvoz, što će dovesti do blagog povećanja deficita platnog bilansa u periodu od 2014-2017. godine, ali će, istaknuto je u Izvještaju, ti projekti nedvosmisleno povećati kapacitete ekonomije, posebno u energetskom i sektoru turizma. Stručni tim agencije S&P-a prepoznao je gradnju autoputa kao fiskalni rizik, koji može imati implikacije na državni dug i eksterne indikatore”, istaklu su iz Ministarstva finasnija.

U Izvještaju je posebno pohvaljeno ostvarenje suficita javne potrošnje, po prvi put nakon šest godina, koji, izuzimajući plaćene garancije tokom 2013. godine, iznosio 0,4 odsto BDP-a.

“Ovom uspjehu je, po mišljenju stručnjaka S&P-a, najviše doprinijela implementacija seta mjera fiskalne konsolidacije. Potvrda ocijene rejtinga Crnoj Gori od strane renomirane rejting agencije dobra je vijest i predstavlja dodatni podstrek za nastavak sprovođenja politika u pravcu dalje stabilizacije javnih finansija. Očekujemo, ipak, da će u narednom, skorom periodu biti, u još većoj mjeri, prepoznati pozitivni trendovi i ostvareni rezultati i da će isti biti adekvatno iskazani kroz višu ocijenu kreditnog rejtinga Crne Gore”, zaključili su iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *