Roubini: Šest novih rizika za svjetsku ekonomiju

Dodajte komentar

Američki ekonomist Nouriel Roubini gostovao je juče u Las Vegasu na SALT konferenciji za hedge fondove, na kojem je predstavio svoju listu šest globalnih rizika koji posustaju, ali je identifikovao i šest novih, piše Businessinsider.

Za njega, rizici koji splašnjavaju su rizik raspada eurozone za koju se čini da će ostati skupa, Grčka neće izaći, a politika štednje je pri svom kraju.

Sjedinjene Američke Države su pak izšle iz potencijalne fiskalne krize, jer su se Demokrati i Republikanci dogovorili o tzv. «rubu fiskalne litice».

Zahvaljujući Abenomiji, Japan više nije u opasnosti od deflacije, bar zasad.

Rizik deflacije razvijenih ekonomija je nizak zahvaljujući kvantitativnom popuštanju, ali naravno da je još inflacija niska, rekao je Roubini.

Bliski istok je još u neredu, kao i Pakistan i Afganistan, ali investitore nije briga dok ne ometa isporuke nafte i plina.

No, evo što Roubini kaže o rizicima koji nam tek predstoje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

  • Kina«Neki vjeruju u tvrdo prizemljenje…neki u mekše. Ja se brinem zbog teškog sletanja na grbavo», rekao je. Što to znači: Rast od šest posto i manje do 2016. godine, i nastavak loših investicijskih politika, a Roubini ne vjeruje da su ulagači to u svojim cijenama već prepoznali.

  • Greška u politici američke središnje banke FED. Primjerice, da FED odluči podići kamatnu stopu na tri posto umjesto na dva i to bude previsoko. Uostalom, moguće je da FED uskoro obustavi kvantitativno popuštanje.

  • Roubini uočava «Sekularnu stagnaciju» naprednih ekonomija, zahvaljujući nejednakoj raspodjeli prihoda. Trenutno, kompanije su bogate ali ne troše novac na kapitalna ulaganja, jer ne vide potražnju. A potražnju ne vide zbog nejednakosti prihoda. «Visoka zaduženost i nejednakost usporavaju potrošnju». To je problem u naprednim ekonomijama baziranim na potrošnji, upozorava ekonomist.

  • Tu je i rizik šest zemalja koje su krhke i nestabilne iz političkih i ekonomskih razloga: Argentina, Venecuela, Tajland, Ukrajina, Rusija i Mađarska.

  • Sljedeći rizik za globalnu ekonomiju je ekspanzionistička Rusija: «Putina ne zanima samo Ukrajina, on želi stvoriti Euroazijsku uniju», kaže Roubini i dodaje kako je riječ o procesu koji će trajati dvadesetak godina, a Putin u njoj želi, politički i ekonomski, cijeli niz zemalja istočne Evrope.

  • Na kraju, Japan i Kina se sve više ljute jedni na druge. «Jako su me uznemirili odnosi na Svjetskom ekonomskom forumu… viši zvaničnici Kine i Japana međusobno su razgovarali kao da je riječ o odnosima Velike Britanije i Njemačke prije Prvog svjetskog rata». U obje zemlje na vlasti su nacionalističke vlade, i ksenofobni bi elementi mogli nabujati ukoliko se uspori ekonomija ijedne od tih zemalja. Njihov sukob, misli Roubini, prelio bi se na ostatak Azije, u najboljem slučaju samo na Indiju i Koreju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *