RAVANELI: Vrijeme je za odluku o prodaji akcija EPCG

Dodajte komentar

Mislim da je sada pravo vrijeme da donesemo odluku o mogućoj prodaji akcija u Elektroprivredi Crne Gore EPCG, kazao je juče generalni direktor italijanske A2ARenato Ravaneli, obraćajući se akcionarima te kompanije, prvenstveno zvaničnicima Milana i Breše, piše Dan.

„Završetak gradnje podmorskog kabla je planiran između 2015. i 2016. godine i to će, bez sumnje, uticati na strategiju investiranja. Moraćemo dobro da razmislimo, jer ako nastavimo sa investicijom u Crnoj Gori to ćemo uraditi kako bismo stvorili dodatnu vrijednost. U suprotnom, moraćemo da reinvestiramo u druge projekte i druge zemlje“, kazao je Ravaneli prilikom predstavljanja rezultata poslovanja A2A u prvom kvartalu, prenose italijanski mediji.

Ravaneli je ovo saopštio u jeku pregovora sa crnogorskom Vladom oko nastavka ugovora o menadžmentu u EPCG, koji ističe u oktobru.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pregovori o menadžmentu, zavise i od pregovora o naplati poreskog duga EPCG od 45 miliona, snabdjevanju Kombinata aluminijuma po cijeni od 38 eura po megavat-satu, što traži Uniprom, kao i od ishoda potraživanja EPCG prema KAP-u od 45 miliona eura, što će teško naplatiti, piše Dan.

Italijani su, prema ranijim informacijama, prihvatili da snabdijevaju KAP u narednih pet godina po 38 eura po megavat-satu sa prenosom, ali konačan dogovor nije postignut. Nakon toga je rečeno da za A2A nije prihvatljiva ta cijena, već da mogu isporučivati struju do kraja godine za 45 eura, a od iduće godine uz popust od 5,5 odsto. Poslednje informacije iz Vlade govore da ekspertski timovi sa A2A dogovaraju popust sa Italijanima.

U pregovore i dogovore sa A2A se upleo i SDP, na čije je uslovljavanje sastavni dio zakona o budžetu postala naplata 45 miliona eura poreskog duga EPCG. To je trebalo da se naplati do 31. marta, ali je zbog pregovora na tri fronta i ono odloženo, jer je A2A predložila model emisije akcija od po 0,01 euro po akciji, gdje ona ne bi iskoristila pravo kupovine. Nakon te operacije, Vlada bi imala 57 odsto akcija, dva odsto više nego sada, a Italijani dva odsto manje.

Naplata poreskog duga preko emisije i cijena struje za KAP treba da se potvrdi na skupštini akcionara, koja je već dva puta odlagana. Odbor direktora bi trebalo krajem maja da donese odluku hoće li se o njima odlučiti na redovnoj skupštini, ili će zakazivati vanrednu prije toga.

Italijanski mediji su prenijeli da je EPCG imala 20 miliona zarade prije amortizacije, plaćanja poreza i kredita u prvom kvartalu, pa se očekuje, kako navode italijanski mediji, da će imati dobar poslovni rezultat u ovoj godini.

A2A je 2009. godine 43,7 odsto akcija kupila za 436 miliona eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *