Putin poslao šefa Gazproma da kupi Inu?

Dodajte komentar

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller u srijedu je u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o gasovodu Južni tok, a potom je otišao na razgovore s Upravom MOL-a. Kako MOL nije uključen u projekt Južnog toka, mađarski mediji navode da je tema sastanka bila Ina, piše Jutarnji list.

U MOL-u uopšte nisu željeli komentarisati te navode, no spekuliše se da je tema razgovora upravo bila moguća prodaja MOL-ovog udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Ta vijest pokazuje da Gazprom nije odustao od Ine iako je prije nekoliko mjeseci objavljeno kako su se mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili da će MOL-ov udjel u hrvatskoj naftnoj kompaniji kupiti ruska državna kompanija Rosneft.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Razgovori o mogućoj prodaji 49,2 posto Ine ozbiljno bi mogli zabrinuti Sjedinjene Američke Države i Brisel. Prije dva mjeseca Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika glavnog sekretara za energetsku diplomatiju SAD-a, javno je poručio da “Hrvatska i MOL moraju postići dogovor oko upravljanja Inom kako bi na taj način i osigurali stabilnost energetske industrije u regiji”.

Hochstein je tada prvo posjetio Zagreb, a potom je otišao u Budimpeštu, gdje je čelnicima MOL-a i mađarske Vlade jasno poručio da se SAD protivi prodaji mađarskog vlasništva u Ini Rusima.

Naime, SAD svakako želi onemogućiti širenje Gazproma i ruskog uticaja na jugoistok Europe. “Važno je da obje strane zajedničkim radom dođu do sporazuma kako upravljati Inom na najbolji mogući način. A to znači kako upravljati Inom kao profitabilnom kompanijom i kako osigurati da Vlada ima osjećaj da služi ekonomskim interesima Hrvatske”, poručio je tada Hochstein.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *