OTP ostvarila skromnu dobit

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP ostvarila je skromnu dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju zahvaljujući nižim troškovima rizika i izostalim novim otpisima goodwila. Dobit OTP-a u prvom je tromjesečju tako iznosila 5,86 milijardi mađarskih forinti (26,34 miliona američkih dolara), pokazalo je u petak objavljeni izvještaj.

Ukupne rezervacije za rizike istovremeno su smanjene na 68,9 milijardi forinti, u odnosu na 91,6 milijardi u četvrtom tromjesečju lani. Konsolidovana dobit prije oporezivanja u navedenom je razdoblju dosegla 38,98 milijardi forinti, čime je značajno uvećana u poređenju s 14,4 milijarde forinti u četvrtom tromjesečju prošle godine. Prihodi od kamata na godišnjem nivou su pak smanjeni za dva posto, na 162,5 milijardi forinti, dok su prihodi od naknada i provizija uvećani za 17 posto, na 42 milijarde forinti, pokazalo je poslovni izvještaj.

Udio loših zajmova u istom je razdoblju poskočio na 21,2 posto, s 19,8 posto koliko je iznosio krajem 2013. godine, što u banci najvećim dijelom pripisuju kašnjenju s otplatom kredita velikog klijenta u Mađarskoj. Knjiga zajmova u prvom se tromjesečju smanjila dva posto, na godišnem nivoui i u poređenju s prethodnim tromjesečjem, uslijed pada ili stagnacije svih vidova kredita, uz izuzetak potrošačkog kreditiranja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U istom su razdoblju depoziti u OTP-u bili stabilni, pri čemu su u Mađarskoj i Bugarskoj porasli dok su ukrajinski i ruski klijenti povukli osam odnosno 10 posto depozita.

OTP očekuje krhko okruženje u Ukrajini u ostatku godine, pa će njihova podružnica vjerojatno ove godine poslovati s gubitkom u rasponu od 10 do 20 milijardi forinti. Uprava OTP-a pritom iskazuje skepsu u pogledu brzog rješenja krize u Ukrajini.

“U slučaju da tamošnja situacija dodatno eskalira i da očekivana konsolidacija ne bude ostvariva, to će nepovoljno utjecati na srednjoročna očekivanja i poslovanje ukrajinske podružnice, što će imati materijalne posljedice po vrijednost kompanije”, navode u OTP-u.

U Rusiji će takođe OTP-ov ogranak poslovati s gubitkom ove godine, zbog sporijeg od očekivanog smanjenja troškova rizika obzirom da veći broj klijenata kasni s otplatom potrošačkih kredita.

Što se tiče poslovanja na ostalim tržištima, OTP je zabilježio solidne rezultate. Ako se isključi posebni bankovni porez s čijom se naplatom počelo u prvom tromjesečju, u temeljnom poslovanju u Mađarskoj ostvarena je dobit od 33,9 milijardi forinti, što je povećanje od 55 posto na godišnjem nivou. Izdvajaju i 25-postotno povećanje neto dobiti u bugarskom ogranku, uz napomenu da su i svi ostali ogranci OTP-a poslovali s dobiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *