Njemački Vrhovni sud presudio: Banke ne smiju naplaćivati naknadu obrade kredita!

Dodajte komentar

Banke više ne smiju korisnicima kredita naplaćivati “obračunske troškove” i svima kojima su ih već naplatili moraju vratiti novac, odlučio je u utorak njemački Vrhovni sud, a prenosi Večernji list.

Sud u Karlsruheu presudio je u korist dviju osoba koje su tužile Postbank i Essener National-Bank – jedan je klijent tužio banku jer je na kredit od 49.100 eura morao platiti 1.200 eura za obračunske troškove i sud je presudio da mu banka mora vratiti cijeli iznos.

Ova odluka pogađa i milione njemačkih građana koji sada mogu tražiti povrat novca koji su plaćali za obračunske troškove, i to od januara 2011. godine, objavio je Der Spiegel.

Vrhovni sud tumači da banke ubiru “naknadu” kao da klijentu nude neku posebnu uslugu, piše Deutsche Welle. Ali one to ne čine, nego je obrada zahtjeva za kredit nešto što banke ionako rade i prema tome nemaju pravo za to uzimati novac.

Zato su i te klauzule o “obračunskim troškovima” u ugovorima o kreditu nevažeće i banke moraju vratiti novac koji su “ubrale”. “Harač” na sve potrošačke kredite zapravo i nije malen iznos: u njemačkim bankama je to između jednog i 3,5 posto zatraženog iznosa. Slične procente obračunavaju i crnogorske banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Konzervativno računajući, znači da će 7,5 miliona građana moći dobiti tu plaćenu naknadu natrag”, komentarisao je Christoph Hermann, stručnjak za finansije Stiftung Warentesta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *