„Efekat bumeranga“ na Zapadu

Dodajte komentar

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji počele su kao bumerang da se vraćaju kompanijama u EU i SAD, koje bilježe prve ozbiljne gubitke – upozoravaju ekonomski analitičari.

Njemački biznismeni lobiraju protiv uvođenja bilo kakvih dodatnh sankcija Rusiji, a gubitke bilježe i evropski giganti poput hemijske kompanije „Henkel“ i danske pivare „Karlsberg“.

U problemu su i francuski kozmetički koncern „Loreal“, austrijski proizvođač građevinskog materijala i opreme „Vinerberger“ i duvanska kompanija „Britiš Amerikan tobako“.

Moguće gubitke sada preračunavaju i zapadne banke. Zbog smanjenja novčanih tokova, imaju manji priliv dohotka.

Radio Dojče vele navodi da se njemački proizvođači tehnike za poljoprivredne radove žale zbog značajno snižene prodaje traktora i druge tehnike u Rusiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prvom kvartalu obim isporuke na rusko tržište pao je čak za 40 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

„Sankcije su se pokazale kao loša šala na račun EU, koja mora da ide `uz nogu` SAD“, kaže viši analitičar investicione grupe „Nord Kapital“ Roman Tkačuk.

Ovih dana je saopšteno da će se nove sankcije ticati ograničavanja dostupa novim tehnologijama, među kojima su i one namijenjene eksploataciji ugljovodonika iz epikontinentalnog pojasa.

Ali, to je direktan udar na interese američke kompanije „Ekson mobil“ ili evrpske „VR“, koje sarađuju sa ruskim firmama „Gasprom“ i „Rosnjeft“.

U epikontinentalnom pojasu u toku su zajednički projekti ruskih kompanija sa zapadnim. Moguće je da će projekti sada biti ponovno razmotreni, a to je udar za sve – upozorava „Glas Rusije“.

Ekonomski analitičari navode da je veoma pogođen zapadni automobilski sektor, jer su već uočljivi gubici američkih i evropskih proizvođača, pošto je rusko tržište jedno od najvećih na svijetu.

Slična je situacija i u potrošačkom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *