Alibaba osvaja svijet

Dodajte komentar

Kineska kompanija za internet trgovinu ima potpuno drugačiji poslovni model od svojih zapadnih konkurenata.

Izlazak na njujoršku berzu kompanije Alibaba samo je početak: kineski digitalni koncerni osvajaju Aziju, a uskoro bi mogli “usisati” Amazon, Fejsbuk i druge gigante, strahuju na Zapadu.

Kada Kina zagrize u neki posao, onda je to veliko, zaista veliko. Pokazuje to i interesovanje za najavljeni izlazak Alibabe, najvećeg kineskog internet portala za prodaju, na berzu u SAD. Procjenjuje se kako će njihov izlazak na tržište biti najveći posao u istoriji berzanskog trgovanja na svijetu, i da će vreijdnost prodatih akcija premašiti zapanjujućih 20 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Koliko je to ogromno kotiranje pokazuje i podatak da je izlazak na berzu Gugla 2004. donio 1,4 milijarde dolara, Tviter je, lani, privukao 2,1 milijarde, dok je najveći konkurent Alibabe, Ibej, 1998. izašao na berzu sa vrijednošću od “samo” 0,07 milijardi dolara. Alibabin nastup na Volstritu zasijeniće i pompezno najavljivano kotiranje Fejsbuka od pre dvije godine koja je iznosila 16 milijardi dolara, i to sa punim pravom.

“Za razliku od Fejsbuka koji se finansira reklamiranjem, Alibaba ima potpuno drugačiji poslovni model. Oni spajaju dobavljače iz Kine sa kupcima iz ostatka svijeta i od svake transakcije uzimaju proviziju. Samo tokom prošle godine Alibaba je imala 200 milijardi dolara prometa, a svaka ta transakcija donijela je zaradu” , kaže analitičar Damir Novotni.

Prema njegovim riječima, ovako velikom prometu doprinijela je i relativna zatvorenost kineskog tržišta, jer naći nešto u Kini bez pomoći interneta, doći u kontakt sa njihovim proizvođačima bez pomoći servisa kakav je Alibaba veoma je teško.

“Kada tražite neki proizvod u SAD ili u Evropi, stvari su vrlo jasne, znate kako da se postavite. U Kini bez Alibabe ne znate odakle uopšte da krenete” , kaže Novotni. Nije stoga čudno da su ulagači vrlo zainteresovani za vlasništvo nad dionicama ovakvog servisa koji spaja kineske proizvođače sa ostatkom svijeta, jer dobit je gotovo zagarantovana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *